De möttes – hos pastorn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-17

McCain och Obama möttes för första gången i en kyrka

ORANGE COUNTY. Det första offentliga mötet mellan Barack Obama och John McCain inför höstens presidentval ägde rum i en jättekyrka i södra Kalifornien i natt. Det var stjärnpastorn Rick Warren som fick det att hända.

– Vi tror på att separera kyrka och stat, men inte att separera tro och politik, säger Warren.

Det är få personer i USA som kan få McCain och Obama att mötas på en scen just nu, men Rick Warren är en av dem. Han beskriver sig själv som ”god vän” med båda kandidaterna och i maj skickade han ett e-mail till Obama och McCain där han skrev: ”Låt oss gör det här!”.

Warrens kyrka, Saddleback Community Church, är en av de största megakyrkorna i USA, med 23 000 medlemmar. Hans bok The purpose-driven life har sålt mer än 31 miljoner exemplar världen över.

Även om evangeliska amerikaner ofta röstar republikanskt har Warren själv inte valt sida politiskt. Hans diplomatiska roll i amerikansk politik har gjort honom populär bland både republikaner och demokrater.

”Abort är er satanistiska kult”

I vägkorsningen utanför Saddleback Community Church är det inte bara trafikkaos utan också högljudda bråk. Vid de fyra gathörnorna står mängder av olika intressegrupper och demonstrerar. Det är Obama-supportrar, McCain-supportrar, men också vänsterradikala antikrigsorganisationer, libertarianer och mängder av religiösa fundamentalister.

Howard Putnam, en 49-årig lagerarbetare från San Diego med solglasögon och en blå t-shirt med texten ”Abort är er satanistiska kult”, står och håller i en affisch med ett tio veckor gammalt, aborterat foster. Han har stått i den gassande solen sedan nio på morgonen och protesterat mot abort.

– Jag är van, jag gör det här varje lördag. Jag brukar resa runt till olika abortorganisationer i Kalifornien och protestera utanför deras kontor, säger han.

”Bush är den värsta presidenten”

På andra sidan gatan står 68-årige Mary Jackson med skylten ”An old grandma for Obama”.

– Bush är den värsta presidenten i hela mitt liv, och McCain vill bara fortsätta hans politik. Mer krig, ingen hjälp till fattiga, inget stöd för statliga katastrofer som Katrina. Deras politik gynnar bara de allra rikaste, och det är inte vad min Bibel lärde mig, säger hon.

Sansad diskussion

Inne i kyrkan bemöts Rick Warren med stående ovationer och öronbedövande jubel. Hans ansikte syns på fem stora TV-skärmar när han presenterar kvällens två gäster.

De ägnar två timmar åt en sansad och utförlig diskussion som bara stundtals tangerar religiösa frågor.

Under ett kort ögonblick står de två presidentkandidaterna tillsammans på scenen. De ger varandra en vänskaplig, men inte riktigt hjärtlig omfamning, medan Rick Warren stolt höjer deras armar i luften.

Abortfrågan kommer upp tidigt i diskussionerna. Obama bemöts av spridda applåder och mummel när han säger att han är för abort. Publiken blir betydligt mer entusiastiska när Warren frågar McCain vid vilken tidpunkt han anser att ett foster får mänskliga rättigheter. McCain svarar bestämt:

– Vid befruktningen.

Rik vid 5 miljoner dollar

McCain och Obama får även en chans att säga vilka domare i Högsta domstolen de helst skulle slippa. Obama säger konservativa Samuel Alito och Clarence Thomas, medan McCain avfärdar alla de fyra mer liberala domarna.

När Warren ber kandidaterna att definiera när en amerikan egentligen kan kalla sig rik svarar Obama ”250 000 dollar”, men McCain säger ”5 miljoner dollar”.

– Men det kommer jag väl få äta upp, säger McCain och möts av skratt och applåder.

Bestämde sig efter mötet

Efteråt träffar jag Doug och Torre Murray, ett ungt par från Orange County. Inför den här kvällen var de osäkra på vem de skulle rösta på – men nu vet de.

– McCain. Det som avgjorde var det han sade om att han vill underlätta lagarna för statliga bidrag till religiösa initiativ, säger Doug.

Problem hos kristna högern

Enligt de senaste opinionsmätningarna stöder 67 procent av USA:s evangeliker John McCain, och 25 procent Barack Obama. I valet 2004 fick George W Bush 78 procent av evangeliker, mot 21 för John Kerry, vilket anses ha varit avgörande i den viktiga delstaten Ohio.

McCain har haft problem att vinna lika stark popularitet som Bush hos den kristna högern, men många evangeliker är även misstänksamma mot Barack Obama – ibland på grund av felaktiga uppfattningar om att han är muslim (Obama är kristen).

B

land demonstranterna utanför kyrkan står Imelda Preciado, som jobbar på ett poliskontor i Kalifornien. Hon har McCain-klistermärken över hela kroppen och två amerikanska flaggor fästa vid skärmkepsen:

– Jag ska rösta på McCain. Jag gillar inte att Obama har så täta band till muslimer, och att han gick i en muslimsk skola, säger hon.

Läs allt om USA-valet på Aftonbladets
specialsajt

Martin Gelin