Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Inred ditt hem i vitt,nött och nytt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04

”Shabby chic” – nya favoritstilen bland inredningsbloggare

En inredningstrend sprider sig som en löpeld i bloggvärlden – en ljus och feminin stil med inspiration från danska och franska lanthem.

Nyckelorden är vitt, vitt, vitt, möbler med antik, lätt avskavd look och romantiska detaljer.

Att besöka Anna Rosendahls hem är som att kliva in en lantlig dröm på franska landsbygden. En elegant leopardmönstrad katt lägger sig tillrätta på en virkad pläd. Rummet är stort och ljust. Alla de rätta shabby chic-detaljerna finns där: Lite nytt och lite nött. Vita möbler. Den silvriga spegeln har vacker patina. Vita rosor prunkar i en vas. I en ostkupa av glas ligger en åldrad bibel. De runda soffkuddarna är prydda med antik spets.

Hennes blogg ”Annas hus på landet” är en av de mest lästa i ämnet. Och inredningen ser ut att ha kostat femsiffrigt.

Göra nytt av gammalt

– Jag fyndar på loppisar. Ett gammalt bord för några tior blev jättefint efter att jag slipat och målat det vitt. Det gäller att ta på spanarglasögonen och se potentialen i gamla bruna möbler.

Fördelarna med shabby chic är många, enligt Anna.

– Blommigt, vitt och romantiskt har alltid funnits i min stil. Och shabby chic är en så enkel och befriande inredning, man behöver inte oroa sig om det kommer en repa i bordet. Det ska se lite nött och slitet ut.

Ett romantiskt hem i vitt är inte överst på alla mäns önskelistor. Men Anna har lärt sig att kompromissa.

– Min man låter mig hållas. ”Måste allt vara vitt?” frågade han i början. Jag ville inte ha någon tv i rummet, det störde helhetsintrycket, men jag blev nerröstad, säger hon skrattande.

Avslappnat och lantligt

Det är ingen slump att shabby chic har exploderat som bloggtrend, enligt trendspanaren Magnus Lindkvist, vd för Pattern Recognition.

– Det har blivit status att visa upp att man har tid. Det ska vara avslappnat med känslan av lantlig idyll. Och i Sverige är vi snabba att anamma ”klasslösa” statussymboler, som handlar om ett enkelt liv. Därför har stilen tagit fart i bloggvärlden.

Ute i bloggosfären finns också Sara Palmqvist, som skriver populära ”Under en vind”. Hon menar att många är rädda för att måla om gamla möbler och gömmer dem i förråd.

– Hellre måla om, använda och älska en möbel än bevara och gömma den. Pernilla Ericson

Shoppa vitt och shabby chic!

Vit schäslong, ”Ektorp”, 2 495 kronor, Ikea. Prinsesskrona, 139 kronor, Countrybymail.se. Vitt skåp, 1 995 kronor, Indiska. Plåtskylt 109 kronor, Fridasgard.se. Pärlram, 289 kronor, Countrybymail.se.

Experten: Så fixar du stilen!

Eva-Camilla Nygren, möbelrenoverare och ägare av butiken Hemtrevligt i Stockholm tipsar om hur du får till den rätta shabby chic-looken på en gammal avlutad skänk:

1 Tvätta möbeln och lägg i trämassa

i stora sprickor, laga beslagen och hyvla lådorna så att de

glider lätt.

2 Tvätta med målartvätt, låt torka i ett dygn.

3 Slipa med sandpapper 80. Jämna till på de ställen som lagats med trämassa.

4 Måla tunt med lineoljefärg. Aldrig vattenbaserade färger på gamla trämöbler – de behöver lite extra fett så att de slits snyggare.

5 Torka och måla tunt

en gång till. Låt torka och slipa till kanterna med sandpapper 180. Görs lite på känn, för en sliten look.

6 Måla tunt igen och upprepa slipprocessen. Klart!

Tjäna tusenlappar på Annas tips

1 Fynda billigt på loppis,

E-bay och Tradera. Måla om och fixa dina möbler själv så sparar du tusenlappar.

2 Gör egna detaljer. Doftpåsar av gammalt tidningspapper fylls med lavendel, affischer görs av förstoringar av antika dokument, kuddar pryds med vintage-spets.

3 Håll rent lätt. Vit inredning måste inte vara svår att hålla ren: Tops med Klorin på fixar de flesta tygfläckar. Avtagbar klädsel på möblerna är lätt att tvätta.

Följ ämnen i artikeln