Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polisen: Källaren var förbjudet område

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-28

Josef Fritzl höll sin dotter Elisabeth inspärrad i källaren i 24 år och fick sju barn med henne.

Enligt polisen är Elisabeth, nu 42 år gammal, vid väldigt dålig hälsa.

– 24 år av fångenskap under jord har haft en väldigt nedbrytande effekt på hennes hälsa, sade polisens talesman under en presskonferens i Amstetten på måndagseftermiddagen.

Medan tre av barnen hölls fångna under huset, tog Josef Fritzl upp tre av dem när de var i ettårsåldern. De barnen adopterades av honom och hans fru. Det sjunde barnet dog kort efter födseln.

Hustrun och de tre barnen paret adopterade säger sig ha varit omedvetna om att fyra personer bodde i källaren under huset.

– Han var väldigt auktoritär. Källaren var förbjudet område och alla rättade sig efter det, säger polisen vid presskonferensen.

Aldrig sett dagsljus

De tre som varit inspärrade i källaren har aldrig sett dagsljuset och det äldsta av dem, en 19-årig kvinna, är illa däran. Först när dottern tappade medvetandet kunde Elisabeth övertala sin fader att köra henne till sjukhuset.

När de kom dit rullades den fasansfulla sanningen upp. Hon samarbetar nu med polisen som kartlägger hur Josef Fritzl kunde hålla dem alla fånga i husets källare.

Samtliga som hållits fångna vårdas nu på sjukhus. Deras tillstånd är stabilt men psykiskt är de i väldigt dåligt skick.

Känner inte till något annat liv

Polisen säger vid presskonferensen att de inte vet hur Josef Fritzl kunnat ordna fram mat och kläder till fångarna i sin källare. De arbetar utifrån hypotesen att han handlat maten någonstans utanför stan för att undgå misstankar.

– De som hållits inspärrade känner inte till något annat liv och inte kunnat föreställa sig att fly, uppger polisen.

DNA-test bekräftar att Josef Fritzl faktiskt är både far och morfar till Elisabeths barn. Enligt polisen tyder dock ingenting på att de barnen utsatts för sexuella övergrepp.

Ärendet ska nu lämnas till åklagare som kan hålla Josef Fritzl i två veckor innan ett formellt åtal kan väckas.