Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Starten på storstrejken – en strategisk miss

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-23

3 500 sjuksköterskor skulle gå i strejk.

Det blev 2 500.

Ingen lyckad start för Vårdförbundets stora lönestrid.

Lena Mellin.

Klockan 12 i måndags var det meningen att 3 500 sjuksköterskor och biomedicinska analytiker som tillhör Vårdförbundet skulle gå ut i strejk.

Men nästan 30 procent av dem som varslats fick gå till jobbet ändå. Deras arbetsgivare ansåg att det innebar en fara för samhället om de stannade hemma från jobbet.

För Vårdförbundet innebär det att den konflikt som skulle pressa fram extra löneökningar till syrrorna inledningsvis inte blev lika omfattande som det var tänkt. Starten på den stora syrrastrejken blev trevande. Det är en strategisk miss.

Man kan visserligen ge arbetsgivarna skulden för de många undantagen från strejken. De ropade fara å färde redan innan de verkligen kunde veta hur farlig konflikten var.

Riskerar starta lamt

Men man kan också fråga sig varför Vårdförbundet lägger varsel som kan ifrågasättas. Med det upplägg som förbundet valt riskerar konflikten att starta alltför lamt – och därför bli längre än nödvändigt.

I eftermiddag träffas den nämnd som centralt avgör vilka av Vårdförbundets varsel som kan betraktas som samhällsfarliga. Den avgör fall som inte kunnat lösas på lokal nivå och består av nio personer. Tre från arbetsgivarsidan, tre från löntagarna och tre så kallade oberoende.

Om nämnden kommer fram till att Vårdförbundets varsel påverkar viktiga samhällsfunktioner eller medför fara för liv och hälsa kan varsel skjutas upp i upp till två veckor. Därefter kan strejken antingen bryta ut, begränsas eller avbrytas.

Varslen kom in för sent

Även i en del andra fall anas en viss valhänthet från Vårdförbundets sida. Ett tjugotal sjuksköterskor i hemsjukvården började strejka först i går. Varslen kom helt enkelt in senare och därför kunde konflikten bryta ut först på tisdagen.

Vårdförbundets strategiska varselmissar kan förklaras med att de inte är så strejkvana. Det är tretton år sedan sist.

Tackade ja till medlarbud

Men det kan också bero på att ledningen aldrig ville ha en konflikt. Förhandlarna tackade ja till medlarbudet. Men fick tummen ner av ombuden på sin extrakongress.

Medlemmarna tvingade fram den strejk som förbundets ledning ville undvika.

Förra gången sjuksköterskorna strejkade höll konflikten på i sju veckor. Den kan bli långvarig den här gången också.