”Min son skrek av smärta”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-28

Läkare sökte behandlingsmetod på Wikipedia

5-åringen hade problem när han skulle kissa.

Tillsammans med sin pappa besöke han Cityakutens närakut för barn.

– Läkaren visste inte vad han skulle göra och började leta information på Wikipedia, berättar pappan för tidningen City.

Den 5-årige pojken hade problem med att kissa på grund av att förhuden var för trång. Pappan tog med sonen till Astrid Lindgrens sjukhus men hänvisades där vidare till Närakuten för barn som drivs av Cityakuten. Där tas barn emot som lider av "lättare akuta sjukdomar".

– Det första läkaren gör är att gå in på internet och Wikipedia för att se hur man behandlar trång förhud. Det är väl knappast det mest tillförlitliga stället för medicinsk fakta, säger pappan till tidningen City.

"Otrolig smärta"

Läkaren ska enligt tidningen City ha börjat med att ge barnet lokalbedövning. Därefter använde läkaren en så kallad peang för att bända upp förhuden.

– Det går och min son skriker av smärta hela tiden. Då sätter han in ännu en bedövning och när han ändå inte lyckas ber han mig göra ingreppet. Själv går han ut "för att inte störa", berättar pappan för tidningen.

Pappan valde att avstå från att genomföra ingreppet eftersom metoden verkar vara felaktig. Pojken var då genomsvettig och blödde.

En vecka senare opereras 5-åringen på Astrid Lindgrens sjukhus med gott resultat. Pappan uppger för City att barnläkaren på Astrid Lindgrens sjukhus ska ha sagt att man inte ens på vuxna bedövar med sprutor i penis. Pappan misstänker att hans son fick uppleva "otrolig smärta" och har nu anmält ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN, skriver City.

”Använder nätet för information”

Birgitta Cokorilo som är verksamhetschef på Närakuten för barn som drivs av Cityakuten vill inte kommentera ärendet förrän HSAN har kommit med sitt utslag.

– Jag kan inte kommentera ärendet, Vi väntar på HSANs utredning. Vi är väldigt ledsna över att en patient har upplevt besöket hos oss så obehagligt. Men jag kan inte säga mer än så, säger hon till aftonbladet.se.

Men rent generellt: Brukar ni använda Wikipedia för att hitta rätt behandlingsform?

– Men vad tror du själv? Vi som alla andra i yrkeskårer av olika slag använder på nätet för att få information och kunskap. Men det här med Wikipedia vill jag inte kommentera. Det är helt omöjligt.

Är den här personen en utbildad läkare?

– Vilken förfärlig fråga du ställer. Jag har inte hört något liknande.

Det är väl ingen konstig fråga att ställa med tanke på sammanhanget?

– Det är klart att det är en behörig läkare, säger Birgitta Cokorilo.