Polisens alkotestare stoppas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-25

Instrumenten visar fel – över hundra misstänkta rattfyllerister har fått för höga värden

VAR GOD BLÅS. Personer som blåst rött vid vägen har under flera månader fått för höga värden vid den mer exakta alkotestning som gjorts på polisstationerna i landet. Bevisinstrumentet har haft en bugg som visat för höga värden. På bilden gör polisen i Sundsvall en nykterhetsrazzia. Det är oklart hur många som redan hunnit dömas på grund av att instrumentet visat för höga värden.

Polisen belägger omedelbart sin egen utrustning för exakta alkotester med nyttjandeförbud.

En bugg i apparaten har gett för höga värden.

– Min bedömning är att vi har detta under kontroll om mindre än en månad, säger chefen för Statens kriminaltekniska laboratorium till aftonbladet.se.

Det handlar om en bugg i mjukvaran på ett av polisens viktigaste bevisinstrument.

Alla som blåser rött vid vägkanten omhändertas och får sedan blåsa i det så kallade Evidenzerinstrumentet, som ersatt blodprovet i alla polismyndigheter.

Före påsk

Veckan före påsk upptäckte experterna vid SKL att instrumentet visade fel – och har gjort så i flera månader.

– Det upptäcktes vid de kontroller som görs när vi tittar igenom resultatet av mätningarna. Vi insåg att något inte stämde. Och det visade sig vara ett större fel än man först trodde, säger Tore Olsson, chef vid SKL

Buggen i mjukvaran har gjort att Evidenzern inte räknat in störande ämne i rumsluft och utandningsluft. Det har i sin tur gett för höga värden för den som testats.

Felet har funnits under perioden december till mars.

– Det här är helt klart ett allvarligt fel. Och det handlar om ett mjukvarufel. Det gjordes en korrigering i mjukvaran som gällde en annan sak och då uppstod detta, säger Tore Olsson.

Minst 100 drabbade

Enligt polisen har drygt ett hundratal personer i landet fått värden över gränsen för rattfylleri respektive grovt rattfylleri,

Det är i dagsläget oklart hur många som redan hunnit åtalas eller dömas.

– Men jag tror inte att någon av dem varit spiknykter. Det som hänt är att värden som legat i gränszonen påverkats. Polisen har fått resultat som visat på rattfylleri och gått vidare, säger Olsson.

Rikspolisstyrelsen har nu beslutat att stoppa det så kallade Evidenzerinstrumentet på samtliga polismyndigheter tills vidare.

Alla fall gås igenom

Länsvis kommer man nu att gå igenom alla fall av rattfylleri som noterats under den aktuella tiden.

Alla polismyndigheter i landet informerades tidigare idag.

Åklagarmyndigheten har beslutat att inga åtalsbeslut får fattas eller strafförelägganden utfärdas till dess att felet har avhjälpts och kommer att samverka med Rikspolisstyrelsen för att vidta åtgärder för att korrigera eventuellt felaktiga beslut.

– Det här är en allvarlig historia som fått väldigt stora konsekvenser, säger Tore Olsson.

Blodprov tills vidare

Tills vidare kommer gamla metoden för kontrollmätning av misstänkta rattfyllerister att användas. Stick i armen och blodprov alltså.

– Tills detta är åtgärdat kommer man att återgå till blodprov som kontrollinstrument. När felet i Evidenzern är åtgärdat vet jag inte med säkerhet, men min bedömning är att vi har det under kontroll inom en månad, säger Tore Olsson.

Evidenzern är ett instrument som utvecklats av ett svenskt företag.