Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Robot ska hämta tre gram i Fukushimareaktor

TT-AP

Uppdaterad 09.01 | Publicerad 05.53

Tanken är att samla in tre gram av totalt 800 ton. Men trots det blygsamma målet har problemen varit stora med robotoperationen inne i Fukushimas havererade atomreaktorer. Nu är försöket slutligen igång.

En specialdesignad robot är på väg in till en av de tre reaktorerna med härdsmälta i det havererade japanska kärnkraftverket, där den ska hämta radioaktivt skräp.

Operationen – som beräknas ta två veckor och bedöms vara mycket komplex – skulle egentligen ha genomförts i augusti, men fick avbrytas till följd av en teknisk miss.

Roboten, som kallas ”telesco”, är som namnet antyder skalbar och kan bli upp till 22 meter lång. Denna funktion ska hjälpa den att nå en yta i reaktorn där den ska samla in några gram – av uppskattningsvis 800 ton – radioaktivt bränsle som ska analyseras med målet att utveckla metoder och teknik för ytterligare avveckling.

Strålningsnivåerna är så höga och farorna så stora att vanlig teknik inte fungerar inne i reaktorerna. Att ta fram nya metoder och ny utrustning är mycket tidsödande.

Den japanska regeringen och kärnkraftsoperatören Tepco meddelade kort efter katastrofen som utlöstes av en jordbävning 2011 att uppstädningen skulle vara avklarad inom 30-40 år. Redan då invände kritiker att tidsplanen var alltför optimistisk, och eftersom man nu knappt hunnit någonvart väntas det ta längre tid.