Ett tjugotal gripna efter barrikad på KTH

Publicerad 2024-06-07

Ett tjugotal demonstranter har gripits efter att de barrikaderat sig i studentkårhuset på KTH.

Demonstranterna ska ha intagit kårhuset i protest mot kriget i Gaza.

– Jag är rasande över att de här aktivisterna förstör för andra, säger Utbildningsministern Mats Persson (L) till TT.

Flera personer tog sig in i studentkårhuset på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, vid lunchtid på fredagen.

Demonstranterna, många iklädda munskydd och palestinasjalar, barrikaderade sig inne i kårhuset med anledning av kriget i Gaza och KTH:s samarbete med israeliska lärosäten.

Vid 14-tiden gick polisen in med ett flertal resurser i byggnaden.

Cirka 20 personer har nu gripits i samband med händelsen, uppger polisen.

– Vi har gripit cirka 20 personer misstänka för grovt olaga intrång och de tas med till polisstationen för vidare förhör, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

– De har barrikaderat dörrarna inifrån med stolar och bord, sa en person på plats till Aftonbladet i samband med tumultet.

Sedan några veckor tillbaka har flera demonstranter befunnit sig utanför högskolan.

I samband med händelsen samlades ett tjugotal demonstranter också utanför byggnaden och polisen var snabbt på plats med ett tiotal polisbilar.

Rektorns reaktion

KTH:s rektor Anders Söderholm kommenterar händelsen i ett mail till Aftonbladet:

”Vi ser allvarligt på det som händer i kårhuset. Det stör vår verksamhet, skapar oro bland studenter och medarbetare. Vandalism, olaga intrång eller ockupation faller inte inom ramen för yttrandefrihet som jag ser det. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, men inte rätt att förstöra. Som tidigare sagts ligger det inte i vårt uppdrag som universitet och myndighet att ta ställning i utrikespolitiska frågor. Vi följer utvecklingen och har löpande kontakt med polisen, som bedömer och hanterar situationen.”

”Kämpat i månader”

Studenten Omar, är en av de tjugotal personer som anslöt sig till en folksamling utanför kårhuset, för att stötta ockupanterna.

– Jag hörde skanderingarna och kom hit för att visa min stöttning till dem, säger han.

– Vi studenter här på KTH har kämpat i flera månader för att få skolan att lyssna på oss. Tyvärr så har inte vi fått gehör.
Och med tanke på allt som har hänt så den senaste tiden i Rafah och offensiven så har folk nu tagit det längre genom att barrikadera sig för att nå ut till administrationen.

På andra sidan kårhuset samlades också ett tjugotal demonstranter med en israelisk flagga, enligt Aftonbladets reporter på plats.

Vid 14-tiden kunde polisen avlägsna demonstranterna inne i byggnaden, och bekräftade att cirka 20 personer är gripna.

Polisen meddelade vid 15.30-tiden att de tömt lokalerna.

– Lokalerna ska vara tömda och insatsen är avklarad, men vi kommer ändå befinna oss kvar på platsen ett tag framöver, säger Robert Sennerdal, polisens presstalesperson.

”Fullständigt urartat”

Utbildningsministern Mats Persson (L) menar att det är odemokratiskt och demonstranterna har ”passerat en gräns” i och med deras sätt att agera.

– Det började fredligt, det är fullt förståeligt att man vill få till en vapenvila och fred mellan Israel och Palestina. Men det har urartat senaste veckorna och man har förstört för andra. Det är fruktansvärt vad som har hänt. Det har fullständigt urartat, säger han till TT.

Han anser att protestaktioner som dessa kan riskera att försvaga demokratin och konsekvenserna kan bli att studenter och forskare inte vågar stå upp för sina åsikter.

– Jag är rasande över att de här aktivisterna förstör för andra. Det allra sista samhället ska göra nu är att dalta med de här aktivisterna som förstör.

Andra universitet låser dörrarna

Efter demonstrationerna väljer både Linnéuniversitetet i Kalmar och universitet i Växjö att låsa sina dörrar. Det rapporterar P4 Kalmar.

I onsdags tog sig propalestinska demonstranter in i huvudentrén på universitetet i Växjö. Tidigare har en lektor i stadsvetenskap med inriktning på Israel och Palestina fått sitt kontor vandaliserat.