Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Corona på äldreboenden i stora delar av landet

Publicerad 2020-04-02

Var tredje kommun i Sverige har bekräftade eller misstänkta fall av coronaviruset på äldreboenden. Arkivbild.

Det finns bekräftade eller misstänkta fall av coronaviruset på äldreboenden i var tredje kommun i Sverige, visar en kartläggning från Ekot.

Enligt SKR har myndigheterna fortfarande ingen samlad bild av läget ute i kommunerna.

Kartläggningen från Sveriges Radio Ekot visar att minst 90 kommuner haft smittade eller misstänkt smittade covid-19-fall på sina äldreboenden.

Under veckan har 43 kommuner uppgett till radion att de har haft bekräftade fall på äldreboenden i kommunen och ytterligare 51 säger att de har haft misstänkta fall på äldreboenden.

Vårdbolaget Familjeläkarna står för nästan hälften av äldreboendena i Region Stockholm, och på 45 av de boenden där läkare arbetar har 230 äldre patienter bekräftats smittade, rapporterar SVT. 50 av de patienterna har avlidit.

– Det här är de sköraste patienterna vi har och både för patienternas skull och vården är det viktigt att de får fortsätta vårdas där de är. Men det förutsätter att medarbetarna har rätt skyddsutrustning, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna, till SVT.

"Stora effekter på dödlighet"

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, sade på myndighetens dagliga pressträff att det kommer få stora effekter att smittan tar sig in på äldreboenden.

– Vi får signaler från Stockholm men också från andra delar av landet att man får in fler fall på äldreboenden. Det är väldigt olyckligt.

– Det kommer att ge väldigt stora effekter på dödlighet och belastning på sjukvården, säger Tegnell.

Han tror samtidigt inte att besöksförbudet på äldreboenden kom för sent.

– Nej. Det fanns en väldigt tydlig rekommendation innan och det verkar ändå som att man har följt den ganska bra. Men nu när situationen ändå försämras – oberoende av vad den beror på – tycker vi att det är jätteviktigt att man tar till sig att det här är en allvarlig situation och att landet och regeringen tycker att vi måste göra mer för att skydda (de äldre), säger han till TT.

Överraskning

Uppgiften att smittan drabbat boenden i så många som 90 kommuner kom som en överraskning för Sveriges Kommuner och Landsting (SKR). SKR tar del av information på regionnivå och har också avstämningar varje vecka med kommunernas socialchefer, men detta ger endast en allmän bild, säger Greger Bengtsson, äldresamordnare vid SKR.

– Vi har märkt att spridningen successivt ökat, men inte haft en detaljinformation. Information på detaljnivå finns så vitt jag vet ännu inte på nationell nivå, säger han och tillägger att sådan ska komma via länsstyrelserna.

TT: Överensstämmer socialchefernas rapportering med den lägesbild Ekot ger?

– Nej, det vi får höra från Ekot är en större utbredning än vad jag visste tidigare.

TT: Vad krävs för att försöka bromsa smittspridningen på boendena?

– Det behövs mer skyddsutrustning och ökad kunskap om när och hur den används. Det behövs också mer testning, säger Greger Bengtsson.

Utbildning på gång

Också Socialstyrelsen konstaterar att den kommunala vården och omsorgen behöver stärka.

– Vi behöver stärka särskilda boenden för äldre, hemsjukvården, andra boenden, för att de ska kunna omhänderta covid-19-patienter på ett korrekt sätt. Inte minst med anledning av de rubriker som vi tyvärr ser i dag och under den här veckan, sade Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen vid den dagliga pressträffen.

Bland annat kommer snart en skräddarsydd utbildning som riktar sig både till personal och boende inom äldreomsorg och LSS-boenden, enligt Taha Alexandersson.

Febrilt arbete

Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm, tog upp problemet med smittan på äldreboenden på en annan pressträff på torsdagen.

– Vi har nu fått bättre kontroll och uppgifter på även de privata utförarna, och med den rapporteringen ökar antalet boenden som kan konstatera coronasmittade äldre, säger han.

Minst 29 vård- och omsorgsboenden i Stockholm har bekräftad smitta, vilket motsvarar vart tredje vård- och omsorgsboende i staden.

Man jobbar nu "febrilt" i staden för att hejda smittspridningen.

– Prioriteringen för oss nu är tillgången på skyddsmateriel i våra verksamheter, och att personal ska kunna utföra sina uppgifter på ett tryggt och säkert och värdigt sätt.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig siffra på antalet äldreboenden i Sverige där det fanns misstänkt eller bekräftad smitta.

Så kan du hjälpa medmänniskor i tider av coronaSå kan du hjälpa medmänniskor i tider av corona