Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Jemens styre vädjar om hjälp mot Huthirörelsen

TT

Publicerad 2024-01-27

Det amerikanska krigsfartyget USS Carney sköt ner en robot från Huthirörelsen. Arkivbild.

Den internationellt erkända regeringen i Jemen, som drivits bort från den reella makten av Huthirörelsen, säger att USA:s ”defensiva” attacker mot Huthirörelsen i Jemen inte är tillräckliga.

Utspelet kom efter en ny attack mot ett handelsfartyg i Röda havet.

USA och Storbritannien genomför kontinuerliga flygräder mot den islamistiska Huthirörelsen i Jemen, då den Iranstödda milisen angriper handelsfartyg i Röda havet.

Inbördeskriget i Jemen, en av värsta pågående konflikterna i världen, har pågått sedan 2014. Krisen har aktualiserats sedan Huthirörelsen attackerat handelsfartyg med drönare och robotar.

Huthimilisen säger att angreppen är ett svar på Israels krig mot terrorstämplade Hamas på Gazaremsan, men insatserna innebär även att konflikten växer i Mellanöstern.

Jemens legitima regering, som har internationellt stöd och som backas upp av bland annat Saudiarabien i inbördeskriget, sade på lördagen att USA och Storbritannien måste utöka attackerna mot Huthirörelsen.

Utspelet kom sedan ytterligare en attack genomförts mot ett handelsfartyg i Röda havet, söder om hamnstaden Aden.

”Defensiva insatser är ingen lösning. Lösningen är att eliminera Huthirörelsen militära kapacitet”, sade Rashad Al-Alimi som tillhör det jemenitiska regeringsråd som i stort befinner sig i exil.

Utspelet gjordes vid ett pressmöte i Saudiarabiens huvudstad Riyad sedan ytterligare en attack genomförts mot ett handelsfartyg.