Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

18 till sjukhus efter brand: Bebisar lyftes ut

TT

Uppdaterad 2024-03-01 | Publicerad 2024-02-29

Räddningstjänsten på plats där en brand utbröt i ett flerfamiljshus norr om Stockholm.

18 personer fick föras till sjukhus, de flesta med rökskador, efter en brand i ett flerfamiljshus i Sundbyberg, norr om Stockholm, på torsdagskvällen.

– De lyfte ut bebisar ur fönstren för att få ut dem, säger ett vittne till SVT.

Några av de som har förts till sjukhus är allvarligt skadade.

– Det är personer i varierande åldrar, varav några är under 18 år, som har förts till sjukhus. Det handlar huvudsakligen om rökskador, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Larmet inkom strax efter klockan 22 på torsdagen om en brand i en lokal på första våningen.

– Branden ska ha startat i lokalen som kan vara en kontorslokal eller liknande, och har sedan spridits till trapphus och lägenheter, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Rökutvecklingen blev kraftig och de boende flydde ut på sina balkonger för att undkomma röken. Räddningstjänsten evakuerade sedan de boende från såväl fönster som balkonger.

– Jag såg hur de lyfte ut bebisar ur fönstren för att få ut dem. Det var väldigt skärrande att se, säger en granne som SVT Stockholm har talat med.

En halvtimme före midnatt var branden släckt. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Ingen har gripits.

– Vi ska utreda hur den startat och kommer göra en teknisk utredning så snart det har svalnat av och det brukar ta en stund, säger Fahlström.

Polisen har ett ”antal hypoteser” om hur branden började.

– Men de kommer vi inte att offentliggöra i nuläget, säger Ola Österling.

Till en början utrymdes intilliggande hus då det fanns risk för spridning. Men på fredagsmorgonen har de flesta som fick lämna sina bostäder på grund av branden kunnat återvända hem, enligt polisen.