Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Schimpanser hamnar också i klimakteriet

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2023-10-27

Människor och vissa valar. Det är de enda man trott som lever många år efter att förmågan att fortplanta sig försvunnit . Nu har forskare upptäckt att detsamma gäller för schimpanser. Även de kan komma i klimakteriet.

Ont i lederna, humörsvängningar och plötsliga svettningar. Många kvinnor känner igen de typiska tecknen som uppstår i klimakteriet. Hittills har uppfattningen varit att människor i princip är unika när det gäller att leva årtionden efter det att vi inte längre kan fortplanta oss, alltså efter menopaus. De flesta andra djur är fertila livet ut.

De enda djur man känt till som också fortsätter att leva utan att vara fertila är vissa tandvalar. Men nu har forskare sett att honschimpanser i Kimbale nationalpark i Uganda även de kommer i klimakteriet och lever omkring 20 procent av sina liv efter att de inte längre kan få ungar.

Kollade hormonnivåer

Forskarna, från bland annat Arizona State University i USA, har följt närmre 70 honschimpanser under många år och även samlat in urinprover från dem i olika åldrar. Proverna visade att nivåerna av hormonerna gonadotropin, östrogen och progestin, som alla kopplas till fortplantning, varierade med åldern.

Enligt forskarna var det många av honorna i Ngono som levde över tio år efter att de slutat föda barn, vilket inte är så vanligt i andra schimpanssamhällen.

Mormorshypotesen

Det finns olika teorier om varför människor fortsätter att leva långt efter att vi inte längre kan fortplanta oss. En är mormorshypotesen som går ut på att kvinnor hjälper till att ta hand om sina barns barn och på så sätt spelar en viktig roll för människors överlevnad och utveckling. Men att detta skulle gälla även för schimpanserna tror inte forskarna. Schimpanshonor lämnar ofta flocken och får sina barn långt från sin egen mamma.

Om schimpanserna upplever klimakteriet som en jobbig tid och besväras av humörsvängningar och svettningar har studien inga svar på.