”Nobelpriset i litteratur år 2021 tilldelas romanförfattaren Abdulrazak Gurnah, född på Zanzibar och verksam i England, för att kompromisslöst och med stor medkänsla genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.
Abdulrazak Gurnah, född 1948 på ön Zanzibar, Tanzania, kom till England som flykting i slutet av 1960-talet.
Gurnah romandebuterade 1987 med Memory of Departure, som följdes upp av Pilgrim’s Way (1988) och Dottie (1990). Hans internationellt mest kända verk är romanen Paradiset som kom 1994. Den är en av två titlar av honom som finns översatta till svenska, den andra är Den sista gåvan.
Han har fram till sin pensionering varit verksam som professor i litteratur vid University of Kent i Canterbury.
Otippad pristagare
Valet tillkännagavs i vanligt ordning i Börshuset av Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. Abdulrazak Gurnah blir därmed den 118:e i ordningen som tilldelas priset.
Bland förhandsfavoriterna nämndes Jamaica Kincaid, Anne Carson och Lyudmila Ulitskaya. Även norrmännen Jon Fosse och Karl-Ove Knausgård låg bra till på oddslistorna. Men valet föll alltså på Abdulrazak Gurnah.
Aftonbladets experter är lika förvånade som resten av världen efter beskedet.
– Överraskande! utbrister Åsa Linderborg, senior reporter och före detta kulturchef på Aftonbladet.
– Det är en fantastisk motivering. Man blir väldigt sugen på att ta del av hans författarskap, säger Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.
Förläggaren: ”Fullständigt omtumlande”
Bokförlaget Celander ger ut Abdulrazak Gurnahs böcker på svenska. Det är ett litet bokförlag som specialiserar sig på anti-kolonial, facklitterär historia. När Aftonbladet når förläggaren Henrik Celander är han närmast i chocktillstånd.
– Jag blev väldigt överraskad, fullständigt omtumlade... jag vet inte riktigt vad jag ska säga.
Vad innebär det här för förlaget?
– Det innebär naturligtvis väldigt mycket uppmärksamhet men vad innebär i termer av ekonomi och sådant har jag faktiskt ingen aning om.
Hur kommer ni fira?
– Det vet jag inte. Jag har inte hunnit tala med min hustru än, säger Henrik Celander.
Medicin: Professorerna David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Bägge forskarna är verksamma i Kalifornien, USA. Läs mer här.
Fysik: Tre pristagare får dela på fysikpriset för sin klimatforskning: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi. Forskarna har gjort viktiga upptäckter för att förstå jordens klimat. Läs mer här.
Kemi: Benjamin List och David W C MacMillan delar på årets kemipris för att ”de har försett molekylkonstruktörer med ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys”, meddelar Kungliga Vetenskapsakademien. Läs mer här.
Litteratur: Adulrazak Gurnah tilldelas årets pris, meddelar Svenska Akademien. Läs mer här.
Fredspriset: Mottagaren/mottagarna av Nobels fredspris tillkännages fredag 8 oktober kl 11.00 av norska Nobelkommittén.
Ekonomi: Årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkännages måndag 11 oktober kl 11.45 av Kungliga Vetenskapsakademien.