Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Förskolan startar intern utredning efter fyraåringens död

Publicerad 2022-06-16

En fyraårig pojke drunknade efter att han försvunnit från sin förskola i Södertälje.

Vid sidan av polisens utredning startar förskolan också en egen.

– Det här ska inte få hända, det ska inte hända, säger förskolans chef.

I tisdags dog en fyraårig pojke efter att han hittats i en pool i Södertälje. Pojken hade då försvunnit från sin förskola.

I samband med händelsen startade polisen en utredning om vållande till annans död.

Nu meddelar förskolan att även de ska starta en intern utredning för att ta reda på hur det som inte får hända, kunde hända.

– Vi ska titta på vilka faktorer som ligger bakom att detta har skett. Vi ska gå igenom bemanning, säkerhet och interna rutiner. Det här ska inte få hända, det ska inte hända, säger skolchefen.

Förskolan ska också utreda om det hänt tidigare att barn försvunnit från förskolan.

Södetälje. Arkivbild.

”Vi är alla i chock”

Det var vid 14-tiden på tisdagen som polisen larmades om att den fyraåriga pojken hade försvunnit från förskolan. Vid det laget hade han varit borta i ungefär tio minuter.

Ett stort sökpådrag inleddes, men drygt en timme senare meddelade polisen att pojken hade hittats i en pool.

Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

På förskolan har man nu satt in krisstöd till personal och föräldrar och barn.

– Det är oerhört hemskt det som hänt och alla våra tankar går till barnens närmast anhöriga. Vi är alla i chock och känner enorm sorg för det som inträffat. Vi har kopplat in olika krisstöd, både för personal men också vårdnadshavare och barn via kommunen, säger skolchefen.

Grannen varnade förskolan: ”Bara en tidsfråga”

Grannar som TV4 Nyheterna har talat med vittnar om att barn tidigare tagit sig över förskolans staket och fortsatt göra det, trots att grannarna påpekat det för förskolan.

Närmsta grannen Robert menar att det bara var en tidsfråga innan något allvarligt skulle inträffa.

– Jag har väl plockat upp två, tre barn här på min tomt och gått över med dem. Det är inte första gången de hoppar över tomtgränsen. Tragiskt att en pojke ska behöva dö. Det här har jag påtalat i ett års tid, säger han till kanalen.

Pågående utredning

Poolen där pojken hittades ska vara i en villaträdgård, enligt uppgift till Aftonbladet.

Polisen har gjort en teknisk undersökning samt hållit förhör med personer som kan tänkas ha uppgifter att lämna. Däribland personal på förskolan och personen som hittade pojken.

– Rubriceringen vållande till annans död är den som ligger närmast till hands. I nuläget utreder vi om det rör sig om ett brott över huvud taget, säger åklagare Tobias Kudrén som leder utredningen.

Ingen person är misstänkt för brott i nuläget.

– När barn dör utreder man varför, för det ska inte hända, fortsätter Tobias Kudrén.

Kommunen aktiverar krisgrupp

Södertälje kommun har också aktiverat POSOM-gruppen (psykiskt och socialt omhändertagande) som finns till för att stötta vid allvarliga händelser.

– Generellt sett när det händer större kriser och katastrofer tittar man på vad som har hänt för att sätta in rätt resurser. Det här är en fruktansvärd händelse som drabbar både anhöriga och boende i Södertälje, säger Victoria Larsson, ansvarig för POSOM. 

Följ ämnen i artikeln