Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Badhusfötter – nu även i Sverige

Uppdaterad 2019-11-25 | Publicerad 2019-11-19

I februari drabbades ett 20-tal barn i Uppsala av den ovanliga diagnosen badhusfötter. Barnen på bilden har inget med det inträffade att göra. Arkivbild.

Sjukdomen badhusfötter har för första gången diagnostiserats i Sverige, skriver Läkartidningen. Badhusfötter drabbar oftast barn som vistats på badhus.

Det var i februari i år som ett antal barn i förskole- och lågstadieåldern undersöktes på Akademiska sjukhusets barnmottagning i Uppsala, på grund av ovilja att belasta fötterna. Samtliga barn hade rodnade, kraftigt ömma och svullna fotsulor.

Det visade sig att alla barn hade besökt kommunens största badhus några timmar till ett dygn före de första symtomen, varför smittskyddsenheten i Region Uppsala och kommunens miljöförvaltning påbörjade en utredning.

Misstänkt samband

– Många föräldrar berättade att de vistades på en särskild simanläggning dagen före. När vi såg fler och fler barn med oförklarligt ömmande fotsulor började vi förstå att det måste finnas ett samband, säger Susanne Sütterlin, mikrobiolog, läkare och blivande specialist inom barnmedicin i Uppsala, till tidningen.

Efter en litteratursökning kom läkarna diagnosen på spåret: badhusfötter – orsakade av bakterien Pseudomonas aeruginosa. Eller Pseudomonas hot-foot syndrome, som sjukdomen heter på engelska.

Sammanlagt ett 20-tal barn drabbades och symtomen försvann av sig själva inom två till tre dygn. I något enstaka fall förekom symtom i upp till en vecka, skriver Läkartidningen.

Sökning gav svaret

– Det är en sjukdom som drabbar barn som oftast har vistats på badanstalter. Sjukdomen ger symtom i form av en hudreaktion på fotsulorna orsakad av kontakt med ytor som är kraftigt kontaminerade med Pseudomonas aeruginosa, säger Susanne Sütterlin.

Misstankarna riktades mot en del av en undervisningsbassäng som hade målats om i januari, men redan i februari börjat flaga, samt en intilliggande lekhörna. Provtagning bekräftade misstankarna. De båda områdena stängdes av och därefter har inga nya fall rapporterats.

Som behandling mot badhusfötter rekommenderar läkarna smärtstillande läkemedel, som paracetamol eller ibuprofen, samt vila. Någon antibiotika behövs inte.