Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Annie Lööf: Värsta situation jag varit med om

Publicerad 2020-08-28

Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar under Centerpartiets dag på politikerveckan i Almedalen 2019. Kort därefter förstod hon att hon var gravid.

Annie Lööfs dotter föddes flera månader för tidigt. Nu återvänder partiledaren till jobbet och berättar för Dagens Nyheter om tiden på sjukhuset och känslan att stå utanför politiken mitt under en brinnande kris.

– På jobbet har jag ju väldigt mycket makt. Som förälder känner man sig maktlös många gånger, säger hon till DN.

De kraftiga magsmärtorna kom en natt i november. Trots att Centerns partiledare Annie Lööf endast var gravid i vecka 28 beslutades om kejsarsnitt tidigt i december.

För Dagens Nyheter berättar Annie Lööf nu för första gången om tiden på sjukhuset och om dottern Sagas födsel.

– Jag var väldigt omtöcknad och mycket under isen, säger hon till tidningen.

"Värsta jag varit med om"

Dottern Saga vägde ett kilo när hon föddes och var frisk, men hennes lungor var outvecklade. En gång slutade hon andas och blev helt slapp, berättar Lööf. Dottern fick hjälp och Centerledaren behöll lugnet. När dotterns tillstånd stabiliserat sig brast det och Annie Lööf bröt ihop i storgråt.

– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin. Att ens barn har slutat andas när det ligger på en.

Saga är nu en frisk och stark bebis och efter nio månader som föräldraledig återvänder Lööf nu till politiken. I helgen håller hon sommartal.

– Jag är tillräckligt redo för att komma tillbaka och jobba och känna att det ska bli både spännande och roligt, säger hon till DN.

"Kan inte försvara det"

Sedan dotterns födsel har världen som vi känner den förändrats – och Lööf och hennes familj har följt allt från sjukhussängen och hemmet medan centerkollegan Anders W Jonsson tagit över som vikarierande partiledare.

Lööf anser att Sverige gjorde rätt som gick på en frivillig linje med rekommendationer, men kritiserar att man inte fick igång coronatestningen tidigare och att man inte klarade av att skydda den mest utsatta gruppen – de äldre.

– Man kan inte försvara det. Varje människa som dör är en tragik, säger hon till DN.

Följ ämnen i artikeln