Unika gravfynd kopplas till Gamla Uppsala
Publicerad 2019-08-24
En grav med ett praktsvärd i guld och silver och andra unika fynd har hittats i östra Fyrislund i Uppsala. Graven tros ha tillhört en högt uppsatt makthavare med koppling till kungamakten i Gamla Uppsala för omkring 1 500 år sedan.
Graven hittades 2016 i samband med att området i östra Uppsala skulle exploateras, men arkeologerna har avvaktat med att gå ut med detaljer i väntan på att fynden konserverats och analyserats, skriver Forskning & Framsteg.
En gåta
Graven dateras till folkvandringstid–vendeltid, omkring år 550–600, och är ungefär jämngammal med kungshögarna i Gamla Uppsala.
– Det är en gåta varför graven ligger där den ligger. Det finns inga andra så fina gravar runtomkring, säger projektledaren Anna Hed Jakobsson på Arkeologikonsult till TT.
Till de unika fynden hör delar ett praktsvärd som har varit prytt med guld, förgyllt silver, djurornamentik och röda granater.
– Det har varit något slags värdighetstecken eller maktsymbol under den här tiden. Mannen som är begravd med det här svärdet måste ha funnits i kungamaktens absoluta närhet.
Spelbrickor
Arkeologerna har också hittat ett 50-tal spelbrickor i elfenben, ett väldigt ovanligt fynd. I graven fanns även glasbägare och ett fiskbensmönstrat guldhänge som bara har sin motsvarighet i hövdingagraven i Högom utanför Sundsvall. Fynden är fragmentariska eftersom de legat på en så kallad brandgrav, men tyder på att det funnits täta kontakter med kontinenten.
Med mannen i graven var ett barn begravt. Det fanns också en rovfågel, två björnfällar, hästar, hundar, får och andra djur i graven, vilket är typiskt för den här tiden och tyder på att det handlar om en högt uppsatt person, enligt Anna Hed Jakobsson.