Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Krig och kolera slår hårt mot Jemens barn

Publicerad 2020-03-24

Ett tomt klassrum i Sanaa, sedan skolorna som en preventiv åtgärd stängt för att förhindra spridningen av det nya coronaviruset. Bilden är från den 15 mars.

Det utdragna kriget i Jemen är förödande för barnens psykiska hälsa. Mer än hälften känner sig ledsna och deprimerade, enligt Rädda Barnen.

Dessutom varnar Oxfam för hur coronaviruset kan slå mot det redan koleradrabbade landet.

Den 26 mars är det fem år sedan en saudiskledd militärallians gav sig in i konflikten i Jemen på regeringens sida, med flyganfall mot de Iranstödda rebellernas positioner.

Och än syns inte mycket till ljusning för det krigshärjade landet.

Rädda Barnen har intervjuat 629 barn i åldern 13–17 och 627 föräldrar och vårdgivare i tre regioner i Jemen.

"Mer än hälften av barnen i undersökningen säger att de kämpar med känslor av sorgsenhet och depression, där mer än en av tio säger att de känner så hela tiden", skriver hjälporganisationen i rapporten, enligt AFP.

Omkring var femte barn är konstant rädd.

Risk för kolerautbrott

I Jemen – där fler än 100 000 beräknas ha dödats, varav 12 000 civila i direkt riktade attacker sedan 2015 – har flygen stoppats, vilket försvårar hjälparbete, uppger organisationen Oxfam. I april drar regnsäsongen i gång, vilken befaras förvärra spridningen av kolera. Hjälporganisationen befarar att antalet smittade i år kan passera en miljon. I genomsnitt har 50 personer i timmen insjuknat i kolera sedan kriget började.

Kolera, som orsakas av en bakterie som sprids i kontaminerat vatten och mat, leder årligen till att 21 000–100 000 personer i världen avlider, enligt WHO.

Brist på vatten

Dessutom riskerar coronapandemin att spridas till landet och ytterligare förvärra situationen.

"Efter fem år av död, sjukdomar, flykt och inför hotet av pandemin är läget för Jemens befolkning akut och de stridande parterna måste komma överens om vapenvila och återgå till fredsförhandlingarna”, säger Oxfams landschef Muhsin Siddiquey i ett pressmeddelande.

Även Läkare utan gränser instämmer i oron. Det främsta vapnet i kampen mot coronavirus är handtvätt, en svåråtkomlig lyx för många i landet. Jemen är ett av de länder med störst brist på dricksvatten. Omkring 18 miljoner människor har ingen säker tillgång till rent vatten, enligt FN-organet Unicef.

– Vi är extremt oroliga. Vi kan rekommendera dem att tvätta sina händer, men om de inte har något att tvätta med? säger Caroline Seguin, chef för organisationens insatser i bland annat Jemen till AFP.