Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fem fördelar med en grön jul

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2019-12-21

Ingen snö – inga problem? Allt tyder på att stora delar av landet får en grön jul i år, något som för med sig en del positiva effekter. Arkivbild.

Många drömmer om en vit jul, men i stora delar av landet lär det inte bli någon gnistrande snö.

Ändå – det finns fördelar med att midvinternattens köld inte blir så hård.

Färre trafikolyckor

Jultid är restid för många och med mycket folk på vägarna ökar risken för olyckor. Kallt och halt väglag försvårar så klart för många biltrafikanter, men med en mildare jul finns förhoppning om lugna trafikhelger.

Transportstyrelsen för statistik över antalet olyckor och omkomna i trafiken. För julperioden (20 dec-12 jan) de senaste fem åren har i snitt 13 personer omkommit per år. Under samma period skedde i snitt 812 olyckor, sett över hela landet.

Torrare tågläge

Alla som någon gång gett sig ut i tågtrafiken under jul- och nyår vet att kyla och snö inte bara är dåliga förutsättningar för att få med sig väskorna utan även innebär att tidtabellen får svårt att hållas. Enligt Trafikverket kom dock 82,9 procent och 77,4 procent av fjärr- och snabbtågen fram enligt tidtabell för december respektive januari vintern som gick. Snittsiffran hittills i år (fram till och med oktober) för fjärr- och snabbtågens punktlighet är 78,3 procent.

Färre personskador

Det är inte bara trafikanterna som får bättre förutsättningar att klara jul- och nyår med mildare väder. Även de äldre slipper hala gator och isfläckar. Enligt Socialstyrelsen faller varje år 70 000 svenskar så illa att de behöver sjukhusvård, av dem är 50 000 personer över 65 år. Sett över hela landet löper äldre män något större risk än jämnåriga kvinnor att drabbas av fallolyckor.

Billigare uppvärmning

Elkostnaden för ditt hem varierar naturligtvis stort beroende på hur och vart du bor, och vilken typ av elavtal du har. Men kostnaden påverkas också av vädrets makter. Mildväder under jul- och nyår borde innebära en lättare elräkning för perioden.

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå är en "normal" elkostnad i december för en villa med 20 000 kWh/år cirka 3 750 kr. Jämförelsevis räknas april månad generellt kosta 2 900 kr.

Billigare för kommunerna

På det lite mer samhällsövergripande planet innebär också en vädermässigt mildare vinter lägre kostnader för snöröjning och vinterväghållning för landets kommuner. I Stockholm Stad ligger kostnaden för vinterväghållning i snitt på 146 miljoner kronor de senaste fem åren. I Malmö har snöröjningen de senaste fem åren kostat i snitt knappt 28 miljoner kronor per säsong.

Följ ämnen i artikeln