Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kriminalvården vill trefaldiga antalet platser

Boel Holm/TT

Publicerad 2023-12-15

Dagens anstalts- och häktesplatser planeras att utökas från 9 000 till 27 000 inom tio år, i Kriminalvårdens kapacitetsrapport till regeringen.

– Det här är en historiskt stor utbyggnad som saknar motstycke i Kriminalvårdens historia, säger Susanne Wedin, direktör för avdelningen för häkte, anstalt och frivård.

Rapporten omfattar den påverkan som Tidöavtalets reformer kommer att få för myndighetens verksamhet. Susanne Wedin betonar att beräkningarna är högst preliminära.

– Många av reformförslagen i Tidöavtalet är fortfarande i en utrednings- eller beredningsprocess och det gör att osäkerhetsfaktorerna är stora.

Till det kommer faktorer som hur brottsutvecklingen kommer att se ut de närmaste tio åren, vilka resurser som går till polis, åklagare och domstolar och vilken effekt det brottsförebyggande arbetet får.

Hela landet

Kriminalvården kommer att bygga anstalter över hela landet. Var det blir beror till stor del på var man bedömer att det finns bäst möjligheter att rekrytera personal. Anstalts- och häktesverksamheten beräknas kunna öka med runt 15 000 årsarbetskrafter, dubbelt så många som i dag. Det är en av utbyggnadens stora utmaningar.

– Det som bildat den yttre ramen när vi lagt planen för de kommande tio åren är vår bedömning av hur stor mängd personal vi kommer att kunna rekrytera. Det här är vår bästa bedömning av vad vi tror oss klara av under tioårsperioden.

Samtidigt måste bemanningstätheten minska för att klara utbyggnaden. Kriminalvården räknar med en minskning på i snitt 30 procent de närmaste tio åren.

– Det kommer vi att göra utan att på något sätt göra avkall på säkerheten eller arbetsmiljön, understryker Susanne Wedin.

Bland annat ser man över arbetsmoment som är särskilt personalkrävande som kan ersättas med tekniska lösningar eller ökad automatisering. Susanne Wedin tar som exempel när intagna flyttar sig inom en anstalten, som att gå från avdelningen till besök eller träning.

– I dag följer alltid personal med. Om vi kan automatisera det, vilket man redan gör i många länder, skulle vi naturligtvis spara mycket personalresurser.

Skapa platser

I regeringsuppdraget har också ingått att se över lösningar som skulle kunna minska antingen behoven eller skapa fler platser.

– Vi har identifierat en rad olika åtgärder. Att hyra fängelseplatser utomlands är en del i det. Fängelsefartyg är en annan, eller att hyra externa lokaler som gamla skolor, sjukhus eller hotell kan också vara ett alternativ.

– Men det handlar också om att frigöra platser genom att utöka användningen av påföljder och verkställigheter som innebär att man inte låser in de dömda utan kanske till exempel utökar användningen av fotbojor.