HD ändrar dom – man döms för mord på sambo

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-01-16

Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild.

Kvinnan misshandlades så svårt av sin sambo att hon fick traumatiska skador på hjärnan, knäckta revben och skador på ryggraden.

I hovrätten friades sambon för mord på grund av oklarheter kring dödsorsaken – men i en vägledande dom slår nu Högsta domstolen fast att han mördat kvinnan.

Mannen döms nu till livstids fängelse av HD.

Det var i juli 2022 som den 61-åriga kvinnan hittades död i sin bostad, efter att blivit svårt misshandlad av sin sambo.

Mannen åtalades för mord, vilket han dömdes för i tingsrätten. Målet överklagades till hovrätten där utgången blev en annan.

Läkemedelsförgiftning

Hovrätten ansåg det fastställt att mannen misshandlat sambon på ett sätt som resulterat i ”traumatiska skador i storhjärnan”. Rätten ansåg det dock inte ställt utom rimligt tvivel att våldet orsakat döden.

Enligt hovrätten lämnar utredningen utrymme för hon kan ha dött av läkemedelsförgiftning, då höga halter antidepressiv medicin hittats i kvinnans kropp.

Mannen kunde därmed inte fällas för mord, enligt hovrätten, som dömde honom för synnerligen grov misshandel till sju års fängelse.

Men enligt Högsta domstolen krävs endast att misshandeln utgjort en bidragande orsak till döden för att han ska dömas för mord.

”Det krävs inte att det har varit den enda orsaken till följden eller att det varit huvudorsaken”, skriver HD.

Bidrog till döden

I grunden handlar det om huruvida gärningsmannens handlande haft en viss effekt, säger justitierådet Malin Bonthron i en kommentar.

”I det här fallet kommer Högsta domstolen fram till att den medicinska utredningen inte ger utrymme för någon annan slutsats än att de hjärnskador i storhjärnan som följt av det våld mannen utövat har varit en i vart fall bidragande orsak till sambons död”, säger hon.

Enligt HD har misshandeln varit mycket svår. Bland annat har våldet mot kvinnans huvud varit av ”synnerligen omfattande karaktär”, då han dunkat det mot ett hårt underlag.

”Gärningen har karaktäriserats av stor brutalitet”, skriver Högsta domstolen.

Den i dag 53-årige mannen har varken erkänt eller nekat med hänvisning till minnesförlust på grund av kraftig berusning. I och med att han nu döms för mord ska han även betala skadestånd på totalt drygt 700 000 kronor till fem anhöriga personer till kvinnan.

Högsta domstolens avgörande blir vägledande för hur andra domstolar ska bedöma liknande fall.