Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Jonson: Ukraina får försvara sig utanför landet

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-05-28

Både EU och Nato öppnar för att låta Ukraina använda sina vapen även offensivt mot Ryssland.

– Ukraina har rätt att försvara sig inom och utanför sitt territorium, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i Bryssel.

Såväl Ukraina som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har på sistone tryckt på för att ge Ukraina vapen som kan användas inte bara i försvarssyfte inom landet, utan även offensivt inne i Ryssland.

Stöd för det ökar snabbt.

– I enlighet med krigets lagar är det fullt möjligt och det finns inget motsägelsefullt i det, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i samband med tisdagens möte med EU-ländernas försvarsministrar.

”Inga begränsningar”

Medhåll kommer bland annat från Sverige.

– Vi har förvisso inte donerat några långräckviddiga vapen, men vår inställning är att det är folkrätten som gäller. Ukraina har rätt att försvara sig inom och utanför sitt territorium. Vi har inte identifierat några geografiska begränsningar, fastslår Pål Jonson i Bryssel.

Några argument emot tycker sig inte Jonson ha hört inne på mötet – även om bland annat Tyskland och Italien anses vara skeptiska.

Jens Stoltenberg betonar i sin tur att frågan är upp till varje land att avgöra själv.

– Det här är inte något Natobeslut. Några länder har inte gjort några restriktioner på de vapen som levererats, andra har det, konstaterar Natochefen, som också deltog i tisdagens EU-möte.

Ryssland varnar genast för ”allvarliga konsekvenser”.

– I Europa, särskilt i små länder, bör de vara medvetna vilka de leker med, mullrar president Vladimir Putin på besök i Uzbekistan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Zelenskyj i Bryssel

Tisdagens försvarsministermöte skedde samtidigt som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Belgien där han bland annat har fått titta till de belgiska F-16-plan som utlovats – totalt 30 stycken.

– Vårt mål är att kunna skicka de första planen före slutet av året, berättar premiärminister Alexander De Croo på en presskonferens med Zelenskyj.

Andra länder hoppas i sin tur kunna leverera F-16 redan i sommar.

– Vi gör det här i omgångar. Danskarna kommer att vara redo i sommar. Vi kommer att vara redo efter sommaren och om Ukraina då också är redo så kommer vi att börja leverera, säger Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren till TT.