Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ursprunget för Stonehenges "altarsten" klarlagt

TT

Uppdaterad 2024-08-16 | Publicerad 2024-08-15

Altarstenen ligger nedgrävd i marken. Arkivbild.

Den sex ton tunga sten som blivit känd som ”altarstenen” i Stonehenge-formationen kommer inte från Wales, som man tidigare har trott, utan från Skottland, rapporterar BBC.

Upptäckten innebär att Stonehenge-bygget var ett mer avancerat projekt än forskarna anat. Avståndet mellan Stonehenge, som ligger i sydvästra England, och platsen i Skottland där altarstenen hämtats är omkring 70 mil.

För att fastställa stenens ursprung analyserades tidigare borthuggna bitar ur stenen och jämfördes med walesisk sandsten, men dessa matchade inte. Däremot hittade man liknande ”geologiskt dna” i sandstenen i nordöstra Skottland och på Orkneyöarna.

– Det geologiska ”fingeravtrycket” finns inte i någon annan avlagring i hela Storbritannien, säger Nick Pearce, en av forskarna som genomfört studien vid Aberystwyth-universitetet.

Stonehenge började anläggas för 5 000 år sedan och arbetet fortsatte under de följande 2 000 åren. Det är oklart när den så kallade altarstenen, som till största delen ligger nedgrävd i marken, fraktades dit.

– Den här upptäckten väcker två frågor: hur transporterade man altarstenen hela vägen från norra Skottland – och varför?, säger Robert Ixer, en annan av studiens ansvariga.