Ung kvinna misstänks för brutalt gängmord

TT

Publicerad 2024-07-10 12.43

I skuggan av mer mediala gängkrig har en våldsam konflikt rasat i Norrköping. Fiendelistor har väglett torpeder som skjutit, sprängt och anlagt bränder.

På onsdagen inleddes rättegången mot en ung kvinna misstänkt för att ha skjutit ihjäl en pojke med flera skott i huvudet.

Den 20 december i fjol sköts en 17-årig pojke till döds på öppen gata i Norrköping. Han befann sig vid spårvagnshållplatsen i stadsdelen Marielund för att sälja ett par hörlurar.

När kvinnan som svarat på hans annons kommer fram plockar hon enligt åtalet fram en pistol och skjuter honom i ansiktet från nära håll.

Mordet sker inför ett stort antal chockade vittnen. Två veckor senare grips en 19-årig kvinna hemmahörande i Gävle. Hon ler självsäkert in i kameran när polisen tar hennes bild.

I hennes hem hittas en hörlurskartong med samma serienummer som den offret lagt ut till försäljning. Det sista meddelandet dem emellan skickas bara sekunder innan skottet brinner av. Hennes resa till mordplatsen fångas av spårvagnens övervakningskamera.

Fiendelistor

I en beslagtagen telefon hittar polisen en lista över ”ovänner” som sprids av det man kallar Kalonätverket med bas i stadsdelarna Hageby och Navestad. Där finns namn och adresser, inklusive detaljer om våningsplan och dörr, till personer kopplade till ett rivaliserande nätverk med bas i Marielund.

Överst finns den mördade 17-åringen som beskrivs som deras ”youngish” (yngling, reds. anm.). Enligt polisen har samtliga personer på listan utsatts för grova brott.

– Under 2023 och 2024 har det inträffat ett stort antal allvarliga händelser i Norrköping med bomber, skjutningar, mord och mordförsök, säger kammaråklagare Anna Hjorth under sin sakframställan.

Den nu 20-åriga kvinnan åtalas utöver mordet för mordförsök för en skjutning mot en lägenhet där en annan person på listan bor.

Även motståndarsidan har en lista över fiender, varav en skjuts ihjäl den 27 november 2023.

Två medåtalade

Sedan i maj förra året har det enligt åklagaren skett ett 20-tal våldsdåd och försök, inklusive skjutningar, sprängningar, människorov, och försök till mordbrand, kopplat till konflikten.

Rättegången har av säkerhetsskäl flyttats till Stockholms tingsrätt.

Den i dag 20-åriga kvinnan erkänner genom sin advokat Viktor Banke att det var hon som avlossade skott genom lägenhetsdörren, men nekar till mordförsök.

Hon nekar även till mord och hävdar också att hon stämde träff med 17-åringen och befann sig på platsen, men att någon annan sköt.

Utöver henne står en 16-årig pojke och en 24-årig man åtalade för mordförsök och grovt vapenbrott.