Nya fästingen med från resan – så farlig är den

TT

Publicerad 2024-06-27 07.27

Fästingen Dermacentor Marginatus har för första gången påträffats i Sverige. Här heter den brokig fårfästing.

En ny fästingart med namnet Dermacentor marginatus har upptäckts för första gången i Sverige, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

I Sverige kallas den brokig fårfästing och hittades i Stockholmsområdet. Den brukar annars påträffas i södra Europa, Iran, Kazakstan och Centralasiens bergsområden och är besläktad med flera nya fästingar som nyligen hittats i Sverige.

Följer med hem från resan

Enligt Anna Omazic som är forskare på SVA kommer fästingarna hit när vi reser, främst till södra Europa, och följer med både människor och djur.

– Titta igenom kroppen och kläder så att de inte sitter fast. Kontrollera hunden eller andra djur som reser. Ta gärna kontakt med veterinär innan för att få bäst fästingmedel. Det finns andra fästingar som vi inte vill få hit, säger hon.

Dermacentor marginatus kan bära med sig virus, bakterier och parasiter som inte funnits i Sverige tidigare. Smittoämnet krim-kongo blödarfebervirus kan orsaka svår sjukdom hos människor, men enligt SVA har analyser hittills varit negativa för det viruset.

Kan drabba hjärtat

Analyser av övriga smittämnen, som Coxiella burnetii som orsakar så kallad Q-feber, pågår dock fortfarande. Det kan överföras från djur till människa och leda till lunginflammation och mer kroniska infektioner som kan drabba hjärtat.

Än så länge har Dermacentor marginatus bara påträffats i enstaka exemplar. Men om den hittar en partner och förökar sig kan klimatförändringarnas ökade temperaturer göra att fästingen går från att vara besökare till att bli inhemsk.

– Men om vi jämför med vår vanliga fästing så ska vi vara mer försiktiga med den, eftersom vi har den i rikligare mängd, säger Anna Omazic på SVA.

SVA uppmanar allmänheten att rapportera alla vanliga och ovanliga fästingfynd till deras webbverktyg Rapportera Fästing för myndigheten ska kunna kartlägga fästingarnas utbredning.