Tonårspojkar döms för mord på jämnårig

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2024-07-12 14.08

Blommor, ljus och föremål på minnesplatsen under en viadukt på Hallandsvägen i Örkelljunga. En 16-årig pojke avled efter att han attackerats här. Arkivbild.

Den 16-årige pojken attackerades med kniv och samma natt greps en annan 16-årig pojke som åtalades. Han och en 15-åring döms nu för mordet i Örkelljunga i januari.

Det var strax efter midnatt mellan den 13 och 14 januari som polisen larmades till Örkelljunga och 16-åringen hittades svårt skadad. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Tonåringarna döms till sluten ungdomsvård. Enligt Helsingborgs tingsrätt höll bara den äldre pojken i kniven, men anser ändå att båda ska dömas för mordet.

”Det är bevisat att 15-åringen och 16-åringen tillsammans har angripit målsäganden strax efter att han steg av bussen i Örkelljunga. Det är också bevisat att brottet har föregåtts av viss planering, bland annat genom att de beväpnat sig med knivar och en soft airgun, och att båda utövat våld mot målsäganden”, säger rådmannen Andreas Gustafsson i ett pressutskick.

Bevisningen gentemot tonåringarna har bestått av framför allt vittnesuppgifter, och det har funnits en film från händelsen från ett av vittnenas mobiltelefon. De nu dömda pojkarna känner varandra väl, och en av dem har enligt åklagaren varit nära bekant med offret.