Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Överlevde 13 månader som gisslan hos IS

Uppdaterad 2016-04-13 | Publicerad 2016-04-12

”De europeiska jihadisterna var mest våldsamma”

Hemskast under fångenskapen var de europeiska jihadister som vaktade den danske fotografen Daniel Rye och de övriga utländska fångarna.

– De var mest våldsamma, berättar Daniel som överlevde 13 månader i fångenskap hos IS i Syrien. De kan ha legat bakom idén om kidnappning av västerländska journalister.

Rye satt som gisslan tillsammans med närmare 20 andra utlänningar, de flesta journalister och fotografer. Sex av dem mördades, bland dem amerikanen James Foley.

Han själv hade tur som kom ut levande. Flera gånger var han övertygad om att han skulle bli skjuten.

Rye är i Stockholm för att ge intervjuer i samband med att boken "Ser du månen, Daniel" släpps. Där berättar han om sina upplevelser för författaren och Mellanösternkorrespondenten Puk Damsgård.

Fotografen ser yngre ut än sina 26 år trots de runda glasögonen. Bortsett några ärr på handlederna syns inga fysiska men av tiden i fångenskap. Men hur är det på insidan?

– Numera har jag inga mardrömmar, försäkrar Daniel som ändå ger ett skyggt och bräckligt intryck.

Fel plats vid fel tillfälle

Rye var relativt färsk som fotograf och hade aldrig varit i Mellanöstern när han gav sig av till Syrien. Själv tycker han inte att han var dumdristig. Han tog kontakt med en dansk säkerhetsfirma före avresan för att undvika att göra nybörjarmisstag. Han såg till att teckna en bra försäkring. Han reste bara några kilometer in i landet från den turkiska gränsen för att hitta en syrisk familj drabbad av kriget som läsarna skulle kunna identifiera sig med.

Men han var på fel plats vid fel tillfälle.

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till
terrorvälde

I en vecka sitter han fastkedjad vid ett element. Sedan börjar tortyren. Daniel anklagas för att vara spion.

Han hängdes upp och ner och piskades under fotsulorna med en tjock kabel. Han hängdes från taket i dygn i sträck. Han utsattes för elchocker.

Tortyren fortsatte dag efter dag. Många dagar fick han varken mat eller vatten.

När han under några timmar lämnades ensam lyckades han med hjälp av en spik lirka upp handbojorna och fly. Barfota och utmattad hade han svårt att ta sig särskilt långt.

Ögonbindel

– Jag letade febrilt efter ett ställe att gömma mig på tills det blev mörkt men hittade inget, berättar han.

Några vänliga människor gav honom mat men så hörde han rösten av sin torterare.

– Hello, Daniel, ropade han. Var har du varit? Vi har saknat dig.

Daniel vet fortfarande inte varför han blev torterad.

– Hade de trott att jag var spion hade de dödat mig. Men så behandlas fångar i Syrien. Tortyren är ett vanligt inslag för de som blir gripna.

Först visste Daniel inte vem som kidnappat honom. Tecken tydde på att det kunde vara islamistgruppen al-Nusra.

– De frågade mig ofta om jag visste vilka de var. Jag svarade ja, al-Nusra. Men de bekräftade aldrig om det stämde.

Rye flyttades ett antal gånger. Alltid försedd med ögonbindel och handfängsel. Ofta efter att han hört bombanfall och skottlossning i närheten. Kriget var aldrig långt borta.

Zoo

Efter en tid sattes han ihop med andra västerländska journalister som också kidnappats. Snart stod det klart att de hölls av Islamiska staten, IS. Fångvaktarna var mestadels européer som rest till Syrien för att slåss på IS sida. En av dem var mannen som genomförde terrorattacken mot det judiska museét i Bryssel i maj 2013. En dag kom några nyfikna danska jihadister och pratade med honom som om han var en attraktion på zoo.

Värst var en brittisk trio som Daniel och de övriga döpte till The Beatles.

De kunde komma in när som helst på dygnet och sparka på fångarna eller slå dem med batonger. En av dem - fick Daniel senare veta – var Jihadi John som skar halsen av amerikanen James Foley.

När Daniel fyllde 25 år ”firade” trion detta genom att ge honom 25 hårda sparkar och slag mot revbenen.

Ganska snart stod det klart för Daniel att ett motiv för kidnappningen var pengar. IS försökte få ut stora lösensummor. Kravet för honom var 20 miljoner kronor. Pengar hans föräldrar omöjligen kunde få ihop själva. Den danska regeringen vägrade att betala ut några lösensummor.

Ständigt slagna

Familjen tog ett lån på huset och erbjöd kidnapparna en tiondel av vad de begärde. Ett mejl kom i retur med det tydliga beskedet att skaffa fram 20 miljoner annars skulle Daniel dö.

Familjen drog igång olika insamlingar men tiden började rinna ut. Kidnapparna blev alltmer nervösa och våldsamma. Allra värst behandlades den amerikanska och brittiska gisslan som ständigt blev slagna.

De brittiska och amerikanska myndigheterna vägrade förhandla och familjerna tilläts inte samla in några pengar privat. Ju längre tiden gick desto mer tydligt blev det för Daniel att gisslan delats in i två grupper. De som man kunde få pengar för och de som väntade på ett annat öde.

– Den värsta tiden i fångenskap var alldeles innan jag släpptes. The Beatles blev allt våldsammare och jag kunde se skräcken i ögonen på britterna och amerikanerna samtidigt som jag fruktade att min egen frigivning inte skulle bli av.

Daniel misstänker att hela affärsidén om att kidnappa västerländska journalister kan ha kommit från The Beatles.

– De visste precis hur regeringarna i väst skulle reagera. De utnyttjade alla de svaga punkterna.

Lösensumma överlämnas

Familjen fick till slut ihop de 20 miljonerna som överlämnades i en svart ryggsäck mitten av juni 2014 vid infarten till en liten by i Turkiet. Några dagar senare släpptes Daniel etappvis. En chaufför körde honom sista biten till den turkiska gränsen där en syster och mannen som skött förhandlingarna med kidnapparna väntade.

Från gränsen ringde Daniel sin mamma i Danmark.

– Jag är fri, var allt han fick fram innan han och mamman började storgråta.

Några veckor efter att Daniel Rye släppts inledde president Obama bombningarna av IS. Strax därpå avrättade IS James Foley klädd i en orangea overall. Overaller som alla fångarna tidvis fått bära i fångenskapen.

När Daniel fick videon uppspelad för sig kände han genast igen den brittiska rösten hos han som höll i kniven, fångvaktaren John i The Beatles. Därefter döpt till Jihadi John som senare dödades i en riktad amerikansk bombattack.

Propagandaeffekten

Därefter avrättades ytterligare fyra av dem han suttit fängslad med i Raqqa,

– Propagandaeffekten IS fick ut av avrättningen av Foley och de andra var så oerhört mycket större än en lösensumma. Jag tror en fångutväxling hade varit enda chansen för amerikanerna och britterna att bli fria. Någon sådan skulle de aldrig gå med på.

Daniel Rye fortsätter att arbeta som fotograf. Men inte med att resa till konflikthärdar.

– Jag skulle gärna göra det men jag måste lyssna till vad min familj tycker.