Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ödesval i Iran

Seger för presidenten hot mot världsfreden

Samma suck av lättnad som svepte över världen när Barack Obama vann presidentvalet, samma suck kommer att höras i väst om sittande presidenten Ahmadinejad förlorar i Iran.

Utan hans Israelhat och kärnvapenambitioner minskar krigsrisken.

Vid sidan av Nordkoreas Kim Jong-Il är nog Mahmoud Ahmadinejad, 53, den enskilda person som bidragit mest till att göra världen farligare de senaste åren.

Verbala spyor

Han ständiga verbala spyor mot Israel har fått Tel Aviv att surna till och finslipa planer på en flygattack mot Irans kärnanläggningar. Ahmadinejad gör ju ingen hemlighet av att han tycker att Israel ska utplånas som stat.

Israel har mer eller mindre lagt Palestinaproblemet åt sidan för att koncentrera sig helt på Iran.

En israelisk attack mot Irans kärnanläggningar vore den värsta internationella krisen sedan Bush startade Irakkriget 2003. En kris som mycket väl skulle kunna utlösa ett storkrig i Mellanöstern.

Förpestar stämningen

Ahmadinejad är en gammaldags ledartyp som med sitt retoriska gift förpestar stämningen stater emellan. Därför har den underliga situationen uppstått att västvärlden håller tummarna för att en f d premiärminister i präststyrda Iran ska vinna valet.

Även om Hussein Mousavi, 67, satt vid makten under de blodiga åren när revolutionsgardister och ayatollor tog över Iran ses han som ett mer moderat alternativ än Ahmadinejad.

Mousavi är ovanlig. Inte många iranska politiker före honom har tagit upp kvinnoförtrycket och sagt att de vill kämpa för att ta bort både den obligatoriska slöjan och sedlighetspolisen.

De första rapporterna tyder på ett rekordhögt valdeltagande. En indikation på att Mousavi mycket väl kan slå Ahmadinejad. Om inte valfusk sätter stopp för det.

Presidentvalet i Iran ä r viktigt. Men vikten ska inte överdrivas.

Ingen verklig demokrati

Iran är ingen verklig demokrati även om det kan se ut så just nu med hätska TV-debatter mellan kandidaterna och öppna massdemonstrationer på gatorna.

Presidenten är i grund och botten inget annat än en springpojke till de verkliga makthavarna. Överayatollan heter Ali Khamenei. Det är ytterst han och andra mäktiga präster som bestämmer om Iran ska skaffa kärnvapen eller inte.

Men Khamenei är inte immun mot folkviljan. En seger för Mousavi innebär att det iranska folket vill ha mer av demokrati och frihet och mindre vapenskrammel.

Obama kan tvingas agera

Sitter Ahmadinejad kvar ökar risken för en allvarlig konfrontation mellan Iran, Israel och USA.

Med sin ödmjuka framtoning och försoningsgester mot Teheran har Barack Obama hittills lyckats neutralisera Irans president rätt bra. Den situationen varar inte för evigt. Förr eller senare ställs saker på sin spets.

USA kan inte acceptera att Iran skaffar sig kärnvapen. Obama blir tvungen att agera.

I ett sånt läge är det allt annat än hälsosamt för världsfreden om Irans president heter Mahmoud Ahmadinejad.