Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Nordkoreas varning: Utlänningar bör lämna Sydkorea

Publicerad 2013-04-09

"På väg mot termonukleärt krig"

Nordkorea varnar utlänningar från att vistas i Sydkorea.

Varningen kom tillsammans med ännu ett hot om "termonukleärt" krig på Koreahalvön.

I konflikten senaste vändning uppmanar diktaturen: Planera evakuering.

Enligt nyhetsbyrån Yonhap uppmanar Nordkorea utländska besökare och företag i Sydkorea att överväga evakuering. Uppmaningen ska handla om att utländska besökare i Sydkorea bör tänka ut en evakueringsplan inför ett kärnvapenkrig.

Enligt CNN är det Nordkoreas fredskommitte för Asien och Stilla havsområdet som uppmanar Sydkorea att skapa en evakueringsplan för alla utländska medborgare och företag.

"Osannolikt med attack"

"Situationen på Koreahalvön är på väg mot termonuklärt krig", uppger Nyhetsbyrån AP att fredskommitten ska ha sagt.

Enligt AP anser analytiker att en direkt attack mot Sydkoreas huvudstad Seoul är extremt osannolik då tisdagens varning liknar många andra hot. Trots det uppmanar Nordkoreas fredskommitte utlänningar att överväga evakuering:

"Vid händelse av krig vill vi inte att utlänningar som lever i Sydkorea ska skadas".

Tidigare har landet uppmanat ambassaderna i Nordkorea att överväga att lämna landet då de inte kan garantera deras säkerhet.

Turister trotsar krigshotet

Nordkoreas tidigare hot om att Sydkorea och USA ska "slukas i ett hav av eld", skrämmer inte ens turisterna.

Inom räckvidd för tusentals Nordkoreanska missiler och artilleripjäser semestrar utlänningar i Seoul. Faktum är att turismen slår nya rekord i landet. För första gången i landets historia besökte mer än en miljon turister Sydkorea i mars månad – en ökning med 11,9 procent jämfört med mars förra året, enligt CNN.

– Vi har rekordsiffror från alla länder förutom Japan och Tyskland, sa Kang Sun-duk, talesperson för Koreas turistorganisation till CNN.

Det senaste nordkoreanska utspelet om utlänningarnas säkerhet i Sydkorea verkar hittills passerat obemärkt, rapporterar TT.

– Det finns inga reaktioner eller kommentarer här för stunden, säger Henrik Persson, andreman på svenska ambassaden i Seoul, till TT.