Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Lambertz: Jag ställer in mötet

Publicerad 2012-09-26

Vill inte längre träffa riksåklagaren för att reda ut misstag i Palmeutredningen

Göran Lambertz.

Högsta domstolens ordförande Marianne Lundius kritiserade Göran Lambertz som ville träffa riksåklagaren för att reda ut misstag i Palmeutredningen.

Nu slår justitierådet ifrån sig kritiken.

I ett mejl till TT skriver Göran Lambertz att han engagerat sig "angående Palmeutredningen, inte i utredningen".

I en mejlväxling mellan justitierådet Göran Lambertz och riksåklagare Anders Perklev ber Lambertz om ett möte med vice riksåklagare Kerstin Skarp, ansvarig för Palmeutredningen. Det skriver tidningen Expressen i dag. Lambertz skriver att han "av olika skäl funderat en del på senare tid kring Palmeutredningen" och att han upplevt "viss frustration över ett antal ganska tydliga missar i utredningen", och ber därför om ett möte.

Initiativet har i dag fått skarp kritik – av Lambertz egna kollegor på Högsta domstolen.

– Det är enligt min uppfattning inte förenligt med domarrollen att engagera sig i brottsutredningar, säger Marianne Lundius, ordförande i Högsta domstolen.

Kan självklart göra detta

Nu backar justitierådet. I ett mejl till TT skriver han:

”Det är alldeles självklart att man som domare kan göra detta. Man kan också enligt min mening, utan att göra något olämpligt för att man är domare, träffa till exempel Riksåklagaren för att säga (vilket jag avsåg att göra) att enligt min mening Palmeutredningen borde ta nya tag och bland annat följa upp den kritik som den har fått från den så kallade Granskningskommissionen (1999)”.

Däremot bör man som domare inte engagera sig i utredningar genom att till exempel själv spana, komma med tips eller försöka "övertala utredningen att jobba på ett visst sätt", menar Lambertz.

Ställer in mötet riksåklagaren

"Jag tror att Marianne Lundius kan ha föreställt sig att jag engagerade mig i Palmeutredningen på det nu nämnda sättet. Men så är det alltså inte", skriver han.

För att "inte ställa till det i onödan här i Högsta domstolen" skrotar han dock planerna på att träffa riksåklagaren.

"Jag har dock bestämt mig för att för närvarande lägga ner tanken på att träffa RÅ angående Palmeutredningen", skriver han.