Tetris nytt botemedel mot synfel

Publicerad 2013-04-23

Klassiska tv-spelet Tetris.

Har du problem med synen?

Nu har kanadensiska forskare hittat ett digitalt botemedel.

Det klassiska dataspelet Tetris har visat sig dämpa flera ögonproblem.

Tetris går ut på att sortera fallande geometriska figurer. Nu har forskare på McGill-universitetet i Montral hittat ett nytt användningsområde för det populära dataspelet rapporterar BBC.

Enligt en studie som nyligen presenterades i tidskriften Current Biology kan Tetris användas för att behandla "lazy eyes", så kallad amblyopi.

Bättre än lapp

Forskningen visar att dataspelet kan träna upp ögonen att bättre samspela med varandra jämfört med den traditionella metoden - att sätta en lapp för det friska ögat för att träna upp det svagare ögat.

I undersökningen deltog 18 personer som lider av amblyopi. Hälften av gruppen fick bära ett par videoglasögon medan de spelade Tetris, en timme varje dag under två veckors tid.

Förbättrade synen

Videoglasögonen tillät bara det ena ögat att se de fallande Tetrisklossarna medan det andra ögat fick se klossarna som samlats på hög i spelet.

Den andra hälften av testgruppen fick bära liknande glasögon men de hade sitt friska öga täckt - och såg hela Tetrisspelet med sitt svagare öga, skriver BBC.

Efter de två veckorna som undersökningen pågick visade det sig att gruppen som hade använt båda ögonen hade fått bättre syn än den andra gruppen. Samma grupp fortsatte sedan undersökningen med båda ögonen helt otäckta - med än bättre resultat.

"Mycket trevligare"

Enligt forskningsledaren Dr. Robert Hess kan Tetris nu betraktas som ett gott alternativ till traditionella metoder för att bota amblyopi. Han öppnar till och med upp för att också andra dataspel kan fungera.

– När vi får båda ögonen att samspela ser vi att synen förbättras.

– Det är mycket trevligare än en lapp för ögat. Dessutom fungerar det snabbare och bättre, säger Robert Hess till BBC.