Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Blev skalperad – av rasande björn

Publicerad 2013-05-23

Örjan, 51, berättar om skräckmötet på fjället: Krasade när den bet mig

OPERERATS TRE GÅNGER Örjan Åhrén, 51, blev, tillsammans med brodern Torbjörn, överraskad på kalfjället av den 180 kilo tunga björnen. ”Sekvenser från händelsen flimrar förbi hela tiden. Detta hade inte behövt hända om myndigheterna lyssnade på oss och begränsade antalet rovdjur”, säger han från sjukhusbädden i Östersund.

Plötsligt gick den 180 kilo tunga björnen till attack.

Sekunderna senare var Örjan Åhrén, 51, skalperad.

– Det krasade när han bet mig överallt, oavbrutet, säger den svårt ­skadade renskötaren.

Det brutna högerbenet vilar i en vagga ovanför sjukhusmadrassen och runt huvudet håller ett nät ihop den hopsydda svålen.

Det har gått nio dagar ­sedan renskötaren Örjan Åhrén, 51, blev attackerad av en björn på kalfjället vid Sielkentjahke i Strömsund. Tre operationer senare ­orkar han berätta om skräckupplevelsen.

”Tog några sekunder”

– Vid den här tiden när ­vajorna kalvar tittar man som renskötare efter rovdjur. Den här morgonen ­hade jag och min bror ­Torbjörn åkt för att hitta en björn som vi redan hade sett och fått tillstånd att jaga på. Därför hade vi gevär på ­skotern.

Vid femtiden i gryningen såg de en annan björn jaga renar någon kilometer bort och bestämde sig för att ta bort den med nödvärnsrätt.

När Örjan Åhrén klivit av sin skoter dök björnen plötsligt upp tio meter framför honom, berättar han.

– Det tog några få sekunder så hade han fått omkull mig, nafsade och jag fick ett rejält bett i armen.

Björnen gick undan för en stund.

Men när Örjan försökte skjuta fastnade hans patronhylsa.

– I nästa attack var han ­ännu mer ­aggressiv, tog fast ordentligt i benet och ­skakade mig. När han fått mig på rygg bet han mig i bak­huvudet så det krasade.

Flögs med helikopter

När brodern Torbjörn kom fram till platsen hade björnen lyft Örjan från ­marken genom att sätta ­käkarna i hans axel.

– Då tänkte jag ”Han måste­ ge sig snart. Fortsätter­ han så här, då går det åt ­helsicke.”

I samma ögonblick ­släppte björnen Örjan och kastade sig över hans bror som i sista sekund lyckades av­lossa ett dödande skott.

– Sedan lindade han en scarf runt min avflängda skalp och larmade ambulanshelikopter. Vi befann oss ju på kalfjället, nästan en mil från farbar väg.

”Agerade på reflex”

En timme senare kunde renskötaren flygas till ­Östersunds sjukhus.

– De har satt ihop benet och axeln och tvättat och sytt fast svålen. Om en vecka sätter de in plattor och skruvar för att fixera ­benet, säger han medan en sjuksköterska fyller på antibiotikan.

Örjan fortsätter:

– Jag har skjutit en ­handfull björn men här ­agerade jag på reflex. Jag var aldrig rädd men med ­lite otur ­hade ­björnen fått in en tand i min nacke. Han hade chansen att ­döda mig.