Läkaren fick vända

Publicerad 2014-06-11

Räddningen av grottforskaren dröjer

Läkaren som skulle ta sig ner till Johann Westhauser som ligger skadad på 1 000 meters djup fick vända.

Den trånga och bråddjupa grottan blev en för stor utmaning.

Det innebär att den tyska grottforskaren får stanna ensam kvar i djupet ytterligare en tid.

I tre dygn har grottforskaren Johann Westhauser, 52, legat skadad på 1 000 meters djup i Riesending-grottan i Tyskland. Efter ett ras i söndags skadade han både huvudet och bröstet. Medan hans kamrater klättrade efter hjälp har Johann Westhauser legat kvar i det kolsvarta och fuktiga grottmassivet. Enligt tyska tidningen Bild är det inte mer än tre grader celsius där han befinner sig.

I dag skulle den första läkaren komma fram till honom. För att komma till olycksplatsen krävs 12 timmars felfri klättring.

Men grottans djup, mörker och trånga passager blev för mycket för den österrikiske läkaren. Han fick vända och Johann Westhauser ligger fortsatt ensam på tusen meters djup.

Tanken var att det udda läkarbesöket skulle bli första delen i en avancerad räddningsoperation, som nu dröjer ytterligare.

– Om doktorn ger grönt ljus kommer en transport som spänner över flera led att ta vid. Fokus kommer att ligga på medicinsk vård och att hålla patienten stabil, säger Stefan Schneider från Bayerns bergsräddning till Bild.

Kan ta fem dygn

I går nådde ett första räddningsteam fram till Johann Westhauser och kunde konstatera att hans tillstånd var bättre än befarat. Trots att han hade ett blödande sår i huvudet kunde han både prata och stå upp kortare stunder. Men frågan är om det räcker för att nå ut i tid. Enligt Stefan Schneider kommer det att ta upp till fem dygn att transportera Johann Westhauser ut ur grottan. Förutom stup, svår klättring och mörker, måste teamet också ta sig förbi extremt trånga passager. Enligt Bild finns det en passage i grottan som är så smal att man måste vinkla huvudet samtidigt som man suger in magen för att komma igenom.

– Det är den mest ogästvänliga miljö du kan tänka dig. Även en liten skada är dramatisk där nere, säger fotografen Carsten Peter, som tidigare besökt grottan tillsammans med Westhauser, till Bild.