Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Le Pen: Folket har talat högt och tydligt

Publicerad 2014-05-26

PARIS. Det högerextrema Nationella Fronten gör en jordskalvsseger i det franska EU-valet.

Med nästan 25 procent av rösterna vill nu partiet att det franska parlamentet upplöses.

– Folket har talat högt och tydligt, som vid alla viktiga historiska händelser, säger NF:s partiledare Marine Le Pen.

Vid 20-snåret stod det klart att högerextrema Nationella Fronten är EU-valets stora vinnare med var fjärde röst i ryggen. Strax därefter klev partiledaren Marine Le Pen, ledigt klädd och med ett triumfatoriskt leende på läpparna, upp på scenen vid valvakan i Nanterres strax utanför Paris:

”Är ett historiskt uppresande”

– Det här är en enorm ära och vi ska visa oss värdiga ansvaret. Inget kommer att bli som det varit. Den politiska klassen har förkastats av folket, det är ett historiskt uppresande av fransmännen som själva vill bestämma över sitt öde, säger Le Pen.

Nationella Fronten gjorde en framryckning från dryga 6 procent i förra EU-valet till 25 procent i år.

– Det här är ett jordskalv, en chock och en mycket allvarlig stund i Frankrikes och Europas historia, säger premiärminister Manuel Valls efter att de första valprognoserna blivit kända.

43 procent av fransmännen röstade

Hans eget parti, det regerande Socialistpartiet, gör ett historiskt dåligt val och landar på dryga 14 procent i ett val där 43 procent av de röstberättigade fransmännen tog sig till valurnorna.

Men vänstern är inte enda förlorare i Frankrike. Det konservativa UMP, som hoppats kunna dra fördel av fransmännens missnöje med socialisterna, hamnar fem procent efter Nationella Fronten och samtliga partier, från traditionell höger till vänster, uttryckte sin bestörtning över NF:s framgångar.

”Presidenten måste vidta åtgärder”

NF gjorde rejäla framsteg redan i vårens lokalval i Frankrike och har hela tiden legat högt i opinionsmätningarna inför EU-valet. Med profilfrågor som att lämna EU, återinföra franc som valuta, och ”stoppa EU:s liberala flyktingströmmar” har NF tagit stora storslam i framför allt södra och nordöstra Frankrike och under kvällen krävde man det franska parlamentets upplösande.

– Presidenten måste vidta åtgärder för att parlamentet representerar folket. Gör han inte det kan Frankrike inte fortsätta att ge lektioner i demokrati till resten av världen, säger Marine Le Pen.

Presiden François Hollande säger i ett pressmeddelandet att man måste ”dra lärdom av denna gigantiska politiska händelse.”

Följ ämnen i artikeln