Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Assange senatkandidat i Australien

Publicerad 2012-03-17

Julian Assange ställer upp i valet till Australiens senat 2013, uppger hans organisation Wikileaks.

Att han misstänks för sexuella övergrepp i Sverige tycks inte utesluta att han får ställa upp i valet.

– Vi har funnit det möjligt att Julian Assange kandiderar till senaten om han sitter i fängelse, sade Wikileaks på Twitter på lördagen.

Assange avvaktar slutgiltigt beslut av Storbritanniens högsta domstol om huruvida han ska utvisas till Sverige.

Många turer

Assange anklagades för bland annat våldtäkt mot två svenska kvinnor i samband med ett Sverigebesök i augusti 2010. I slutet av november samma år häktades han i sin frånvaro.

Den 7 december 2010 infann sig Assange hos brittisk polis och häktades, men släpptes senare mot borgen. Sverige har begärt att han ska överlämnas enligt en europeisk arresteringsorder. Sedan dess har frågan om han ska överlämnas till Sverige eller ej valsat genom det brittiska rättssystemet.

Siktar på att bli vald

Nästa val till senaten kommer att hållas tidigast 2013, enligt Reuters. Varje australisk delstat representeras av tolv senatorer.

"Julian har beslutat sig för att ställa upp", meddelade Wikileaks på Twitter, även om uppgifterna inte omedelbart kunde bekräftas.

Vilken delstat Assange kommer att kandidera i ska "tillkännages vid lämplig tidpunkt", skriver organisationen enligt AFP.

Wikileaks kommer dessutom att ställa upp med en kandidat som ska utmana premiärminister Julia Gillard i hennes valkrets i Lalor i Victoria.

Den australiska regeringen har tidigare kritiserat Wikileaks i hårda ordalag och premiärminister Julia Gillard har fördömt publiceringen av hemligstämplade diplomatiska dokument som "gravt oansvarigt", enligt AFP.

Polisorder

Gillards regering beordrade australisk polis att undersöka huruvida Wikileaks brutit mot några australiska lagar, men polisen meddelade 2010 att organisationen inte gjort sig skyldiga till lagbrott under australisk jurisdiktion.

Senatorn Scott Ludlam, från det australiska miljöpartiet Green, är kritisk till Australiens hantering av fallet Assange och har uppmanat Canberra att motsätta sig en eventuell vidare utvisning av Assange till USA. Ludlam sade att Assange, som australisk medborgare, har rätt att ställa upp i senatsvalet och att hans kandidatur skulle kunna öka uppmärksamheten kring hans utvisningsfall.

TT