Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Pippa åker Vasaloppet

Publicerad 2012-02-27

Engelska kungligheten gör det för välgörenhet

Valla, blåbärssoppa och dalmålsklingande spandexmingel – i nio mil.

Pippa Middleton ska åka Vasaloppet nästa vecka.

– Det är fantastiskt kul att så kända personer vill åka och det visar att våra arrangemang lockar både de mest kända skidåkarna i världen men också några av de mest kända personligheterna i världen, säger Vasaloppets informationschef Per Strid.

– Det är nu bekräftat. Vi har blivit kontaktad av en person i deras närhet som har bett oss att lösa det här. Det är fantastiskt kul att så kända personer vill åka och det visar att våra arrangemang lockar både de mest kända skidåkarna i världen men också några av de mest kända personligheterna i världen. Alla gör det för att det är en utmaning och prestation att åka Vasaloppet, säger Vasaloppets informationschef Per Strid.

Pippa Middleton och hennes bror James Middelton, syskon till kronprinsgemålen Kate Middleton, ska ta sig 90 kilometer – från Sälen till Mora – söndagen 4 mars, skriver brittiska Sunday Express.

Med 15 000

Flera brittiska tidningar uppmärksammar händelsen och påpekar att loppet i "de snöiga svenska bergen" är det längsta i världen, och att syskonen Middleton kommer att trängas med 15 000 andra åkare i spåren.

Motivet till strapatsen uppges vara att samla pengar åt välgörenhetsorganisationen Magic breakfast, som donerar frukost till statliga förskolor. Många brittiska barn uppges inte äta frukost hemma, och forskning visar att det är svårare att ta till sig ny kunskap utan frukost.

Syskonparet har redan dragit in motsvarande närmare 45 000 kronor från sponsorer, skriver OK Magazine.

Saknas på listan

Per Strid, presskontakt på Vasaloppet, bekräftar nyheten:

– Det är nu bekräftat. Vi har blivit kontaktad av en person i deras närhet som har bett oss att lösa det här.

Norska skidundret Petter Northugs deltagande beräknas dra mycket media i år – men Middletons är också välkomna.

– Plötsligt blir det väldigt mycket brittisk press av den kategorin som uppmärksammar Vasaloppet och det är ju positivt. Brittiska kungligheter har inte varit med tidigare, säger Per Strid.

Svenska kungahuset flitigt

Svenskar som åker för välgörenhet finns dock med i deltagarlistan. Tv4-profilen Kristin Kaspersen, förre hockeyspelaren i Djurgården Nils Ekman och Darius Kasparaitis, tidigare NHL-spelare, åker för Strokefonden.

– Vi vill inte bli en arena för välgörenhetsprojekt men vi vill ändå att många deltar för den goda sakens skull.

Svenska kungahuset har deltagit flitigt.

– Kungen har åkt några gånger. Han har varit en riktigt duktig skidåkare under 90-talet

Prinsessan Madeleine har åkt Tjejvasan och Carl Philip har åkt öppet spår.