Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Korruption inom Uppsala kommun

Publicerad 2013-11-19

Fem personer misstänks vara inblandade i en korruptionshärva som uppdagats i Uppsala kommun.

I 20 års tid ska tjänstemännen ha hyrt ut fastigheter till för låga hyror.

– Eftersom det pågått så pass länge handlar det om flera miljoner kronor, säger Joachim Danielsson, stadsdirektör i Uppsala kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M)

En mellanchef och en handläggare inom kommunen misstänks för korruption och har varslats om avsked på grund av felaktig fastighetsverksamhet. Handläggaren har polisanmälts för trolöshet mot huvudman. Ytterligare tre tjänstemän har stängts av i avvaktan på utredningen.

– Det har hyrts fastigheter på icke-marknadsmässiga villkor. Arrende- och hyresavgifterna har varit för låga. Fastigheterna har hyrts ut till närstående, vänner och bekanta. De har också hyrts ut till kommunala tjänstemän, säger Joachim Danielsson, stadsdirektör i Uppsala kommun.

Flera miljoner förlorade

I 20 års tid ska tjänstemännen ha hyrt ut fastigheterna till för låga hyror. Något som kostat Uppsala kommun miljontals kronor.

– Eftersom det pågått så pass länge handlar det om flera miljoner kronor, säger Joachim Danielsson.

Det ska inte handla om fastigheter i Uppsala stad utan framförallt om jordbruksfastigheter och andra lokaler.

Oegentligheterna uppdagades efter att externa revisorer genomfört en granskning i samband med en omorganisering på fastighetsområdet. Korruptionshärvan ska ha avslöjats när kommunen gick igenom anläggningsregister och avtal.

– Alla personer som är inblandade har anknytning till verksamheter som har med fastigheter att göra, på ett eller annat sätt. Exakt hur kopplingarna ser ut ska utredas, säger Joachim Danielsson.

Fler polisanmälningar möjliga

Anledningen till att korruptionshärvan kunnat fortgå i 20 år beror på att Uppsala kommun under lång tid har haft en splittrad organisation och bristande strukturer i fastighetsförvaltningen, menar Danielsson.

–  Det som händer nu är att vi kvickt etablerar en fungerande organisation. Och med det tar vi till extern hjälp. Vi åtgärder de brister som finns. Dessutom kommer vi fullfölja den utredning vi har påbörjat.

Joachim Danielsson säger att flera polisanmälningar kan bli aktuella men vill inte spekulera i om härvan kommer att växa.

– Det finns brister i våra rutiner och kontroll, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) på tisdagens presskonferens.