Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Skulle se syskonen efter 60 år - stoppades

Publicerad 2013-09-25

Återföreningen mellan splittrade familjer stoppades av Nordkorea

I 60 år har de väntat på att få träffa sina släktingar igen.

Men det blev ingen återförening för de koreanska familjerna den här gången heller, sedan Nordkorea i sista stund ställt in mötet.

För många kan det ha varit sista möjligheten att se sina åldriga släktingar på andra sidan gränsen.

Familjerna splittrades i samband med Koreakriget 1950-1953. Sedan dess har de inte haft någon kontakt med sina släktingar på andra sidan av den hårt bevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Miljoner människor drabbades.

Sedan 1980-talet har återföreningar genomförts i omgångar. Programmet pågick i omgångar fram till 2010 då relationen mellan länderna försämrades kraftigt och mötena upphörde helt.

Nordkorea ställer in

Dagens planerade återförening skulle bli den första sedan dess.

Mötet initierades i somras och har setts som ytterligare ett steg mot en förbättrad relation efter flera år av krigshot och vapenskrammel.

Hundra personer från respektive sida skulle få chansen att under fyra dagar träffa och umgås med sina släktingar från andra sidan gränsen. Mötet skulle äga rum i semesterorten Mount Kumgang i Nordkorea, en av de få platser som sydkoreanska turister tillåtits resa till. 

Men i lördags kom beskedet att Nordkorea ställer in återföreningen. Beslutet motiveras med att relationen med mellan de bägge återigen försämrats.

Över 80 år

I Sydkorea står 73 000 personer på väntelistan för att få återförenas med sina släktingar i Nordkorea. Hälften av dem är över 80 år.

Sydkorea kallar beslutet att skjuta upp återföreningen omänskligt. I ett uttalande säger den sydkoreansk talesmannen Kim Eui-do och att man därigenom krossar de åldrande koreanernas längtan och hopp att få träffa sina släktingar innan de dör.

Det är fortfarande oklart hur detta påverkar den återförening som är planerad att ske i november.