Pride polisanmäld för hets mot folkgrupp
Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2013-08-07
Pridefestivalen är över men nu påbörjas ett rättsligt efterspel.
Afrosvenskarnas riksförbund har polisanmält Pride för hets mot folkgrupp för att en paraddeltagare målat sig svart i ansiktet.
– Det är en klassisk och vidrig rasistisk symbol, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund till Aftonbladet.
Under Prideparaden som hölls den gångna helgen hade en av deltagarna målat sig svart i ansiktet och på kroppen, som ett blackface, och bar ett raketgevär på ryggen.
Enligt uppgift Afrosvenskarnas riksförbund var festivaldeltagaren utklädd till somalisk pirat.
Hets mot folkgrupp, anser förbundet som nu polisanmält Prides festivalchef Jörgen Eriksson samt paraddeltagaren.
– Det är rasistiska yttringar i det offentliga, det borde prövas med lagstiftningen. Det måste upphöra, festivalen tar inte själva ansvar för att bryta det här.
”Attack mot svarta”
En bild på deltagaren spritts och delats i sociala medier.
– Rasism mot svarta är ett slags skämt. Men det är också ett tecken på en historielöshet, att det finns en vilja att ta oss 50 år tillbaka i tiden, för att manifestera olika former av rasism. Och vi kan inte bara stillatigande sitta och titta på medan de gör det, säger Kitimbwa Sabuni.
Han säger att blackface-målning är en rasistisk yttring i det offentliga rummet.
– Det här är en av de metoder som används för att ta ifrån svarta människor deras människovärde och deras värdighet. Det här legitimerar våld och förföljelse, samt underordningen av svarta. Det är den ideologin som det är grundar sig i. Det är en attack mot svarta människor och uppmaning till våld av svarta människor, säger Kitimbwa Sabuni.
”Tar det inte på allvar”
Slavauktionen i Lund och Makode Lindes blackface-tårta som kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth skar upp på Moderna museet i Stockholm har de senaste åren skapat debatt.
Och under en tidigare prideparad var ett par blackface-målade och bar svarta dräkter med överdimensionerade könsorgan.
Då kontaktade Afrosvenskarnas riksförbund festivalledningen som lovade att liknande dräkter inte ska återkomma i tåget.
– Det är tydligt att Pride inte tar detta på större allvar. Rasismen mot svarta drabbar främst svarta, och det är kanske inte Prides främsta prioritet. Men vi hoppas att rättsväsendet vill pröva det här, säger Kitimbwa Sabuni.
Han menar också att det funnits tid för festivalledningen att stoppa utklädnanden eftersom Pridetåget pågår i flera timmar.
Pride svarar
Stockholm Pride beklagar det inträffade och menar att det hela var ett misstag.
– Vi beklagar det i allra högsta grad. Det står i våra stadgar att vi inte tolererar diskriminering mot någon grupp, säger Prides pressansvariga Maria Paulsson till svd.se.
Samtliga ekipage i paraden måste föranmälas, om det hade gjorts i det aktuella fallet är oklart.
– Vi har incheckning för alla ekipage, där någonstans har det brustit i våra rutiner. Vi kan inte svara på om personen var incheckad eller anslutit i tåget från publiken, säger Paulsson.
Pride meddelar att de kommer att inleda en dialog med Afrosvenskarnas riksförbund.