Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

’Vi ska visa att Husby är mer än bilbränder’

Publicerad 2014-05-17

För ett år sedan satte kravallerna Stockholmsförorten på världskartan - nu ska fotbollen bli det alla snackar om

Det har aldrig funnits så mycket poliser i nordvästra Stockholm som just nu.

Ingen vill ha ”ett nytt Husby” - kravaller som blir kända runt om i världen.

Men på kvällarna och helgerna är det inte uniformerna som syns på gatorna.

Det är fotbollsstjärnorna.

De träffas nästan alltid vid 18.45. Poliser, fältassistenter, ungdomsvärdar, nattvandrare och ibland helt vanliga Husbybor. I en lägenhet som gjorts om till en lokal möts de som slarvigt brukar ­kallas ”de goda krafterna” och pratar om dagen, kvällen och helgen.

Den här dagen har det varit ­stökigt vid Ica, unga killar har ­tjafsat på något vis. Ingen vet ­riktigt vilka de är eller vad som hänt, men det kommer inte att dröja förrän alla vet.

De borde veta.

Stor kraft har lagts på att flytta om poliser till Västerort, där Husby, Rinkeby, Tensta och Kista ­ingår. Nu har 29 poliser tillkommit, ­eftersom polisens under­rättelser visar att det finns omkring 300 unga vuxna som ”livnär sig på kriminalitet” i Västerort.

– Men vi kan skickas på allt möjligt under en kväll, konstaterar närpolisen Erik Hasselrot.

– Vi kan hamna på Adelsö, allt beror på vart vi kommenderas.

”Ett utsatt område”

Om någon av de 300 nyckel­personerna var med under upploppen i Husby förra året får vi ­inte riktigt veta. Men enligt ­Elisabeth Anestad, polismästare i Västerort, sprider de otrygghet. Det har polisen sett vid trygghetsundersökningar som Stockholm stad gjort.

– Vi har sett att södra Järvaområdet är ett utsatt område i Stockholm, och bestämt att omfördela resurser i myndigheten. Det arbetet inleddes faktiskt före upp­loppen, säger Elisabeth Anestad.

Det är inte direkt så att hon tycker att poliserna behövs ­mindre nu, ett år efter upploppen.

Polisens förhoppning är att satsningen ska göra att de yrkeskriminella lagförs och att områden som Husby får en tryggare vardag och kanske bättre inställning till auktoriteter.

– En sådan sak som upploppen händer inte i alla delar av Stockholm. Det finns en ilska, oro och önskan om att förstöra saker, det blir en protest mot något diffust. Det måste inte ens vara riktat mot polisen.

Trängs på ungdomsgården

Vi ser inte närpoliserna något mer efter utsättningsmötet tidigare på kvällen. Om det beror på att de inte är närvarande, eller att de helt enkelt inte behövs i Husby just i kväll, kan vi förstås inte svara på.

I stället möter vi ett 40-tal unga killar och män som trängs i det kvava rummet på ungdomsgården Reactor. Trots den stigande värmen har några av dem på sig svarta dunjackor inomhus.

På väggen hänger det nya laget Husby FF:s klubbmärke, ett lejon.

Division 7-laget har bara funnits i lite över ett halvår när de nu håller sin första presskonferens, som Aftonbladet hamnar på av en slump.

Den har inte annonserats ­någonstans. Ändå: Det är fredagskväll, klockan är över 22, och ­rummet är fullt av folk.

Höga förväntningar

Alla är nyfikna på startelvan.

Tränaren Sirag inleder:

- Okej grabbar, jag har tänkt mycket nu. Så här blir det …

När han släpper ordet fritt kommer tusen frågor: Varför hamnar han på bänken? Vad tycker ni om bengaler? Hur många hemma­matcher kommer det att bli?

Det låter som säsongsstarten för en allsvensk match.

Förväntningarna är möjligen ungefär lika höga.

Spelarna har presenterats med förnamn, alla vet ändå vilka de är.

En trygg röst berättar om ­målet med det nya laget:

- Vi ska visa alla att Husby inte bara är bilbränder. Fattar ni, man ska komma till Husby för att heja på laget, tidningarna ska skriva om Husby för att vi har vunnit, ­inte för att det är upplopp på ­gatorna.

Applåderna rasar.

Självklart är det Ercan Uyanik, 25, som är den trygga rösten. Han är högerback. En stabil kugge som vill samla gruppen, ena orten. Med hans egna ord.

– Vi startade laget för att samla och sysselsätta ungdomar. Så att de har något att se fram emot och undviker dumheter. Så att de fattar att Husby är ett vackert ställe med goda människor.

”Alla var chockade”

Han bor i Husby. Den första kvällen för upploppen, i maj ­förra året, gick han inte ut. Han visste, som alla andra, att Lenine Relvas-Martins, 69, skjutits ihjäl av polisen knappt en vecka tidigare, den 13 maj 2013. Många hade reagerat med ilska när det visat sig att han dött hemma, inte på sjukhuset, som polisen sagt till medier. Utredningen om Lenines död pågår än.

Andra natten, när bilar brann och stenar kastades mot polisen, gick Ercan ut.

– Jag försökte prata med människor om vad som hände. Alla var chockade. Vad gjorde killarna med vårt ställe? De förstörde! De förstörde sina egna hem.

Två personer över 18, som i dag är 19 och 20 år, har dömts för våldsamt upplopp i Husby.

Men av de personer som polisen grep var flera unga killar ­under 18 år. En del av dem om­händertogs enligt lagen om vård av unga. Några var tidigare straffade.

En stor grupp kom inte ens från Husby, utan anslöt sig till oroligheterna från andra orter.

– Jag tror att de kände hopplöshet. Frustration. Samlingslokalen Husby träff hade lagts ner, posten hade flyttat, vi fick veta att flera hus skulle få chockhöjda hyror. Folk kände nog att ingen lyssnade eller hjälpte oss i Husby, säger Ercan.

Tog första segern

Han försöker inte ursäkta något.

Men det är klart att han också sökt en förklaring till upploppen som fick internationella medier att beskriva den nordvästra förorten till Stockholm som helvetet på jorden och ambassader att utfärda rese­varningar.

– Vi måste visa att det finns ­något bra här. Det bästa sättet vi kunde komma på var att starta ett lag. De flesta älskar fotboll, vi diskuterar alltid fotboll, alla har sitt lag som de hejar på, säger Ercan.

Husby FF möter Tureberg på hemmaplanen Ärvinge i Kista två dagar efter den första presskonferensen. De förlorar med 2-0, spelar lite rörigt och oorganiserat,­ men det är skit samma.

– Det är sådant som händer. Det var i alla fall fullt med publik. Nästa gång vinner vi, säger Ercan ­Uyanik.

Mycket riktigt.

Nästa match helgen efter möter de Örnarna.

Husby FF vinner med 3-2.

Ska starta ungdomsakademi

 Nystartade Husby FF är inte första fotbollslaget att vara en enande kraft för Husby.

En gång i tiden fanns Atletico Husby, med 23-årige Ahmed Ibrahim Ali som stjärnspelare och ett stort kompisgäng i laget. Men 2008 drabbades laget av en tragedi. ”Romario”, som Ahmed Ibrahim Ali kallades efter den brasilianske världsstjärnan, knivmördades när han medlade i ett bråk.

Laget bestämde sig ändå för att full­följa säsongen och vann division 5-­serien, men föll sedan samman.

Nu har Husby FF startats, laget spelar i division 7 men har stora planer.

Till sommaren vill man starta en ungdomsakademi för åldrarna 13 till 15.

– Vi har precis gjort klart med en ungdomstränare. Det är en bra ålder för barnen att komma och spela fotboll, säger ordföranden Biniam Gebriel.

Bilar och garage sattes i brand

 Den 13 maj sköts 69-årige ­Lenine Relvas-­Martins ihjäl av ­polis i sitt hem i Husby, efter att ha viftat med en kniv på sin balkong.

 Den 19 maj startade oroligheterna i Husby. Under hela natten mot måndagen den 20 maj sattes bilar och ett garage i brand och sten kastades mot polisen. Ett 50-tal fick evakueras från ett bostadshus på grund av rök­utveckling. Runt 40 ungdomar ska ha medverkat den första kvällen.

 Kvällen den 20 maj och ­natten mot tisdagen den 21 maj fortsatte upploppen. Runt 200 ­personer ska ha varit på plats under natten. Minst elva bilar sattes i brand och en polisbil förstördes. Stenkastning mot polis och räddningstjänst fortsatte. Dessutom försökte några personer stjäla räddningstjänstens brandslangar när de försökte släcka bilbränderna. Under natten greps sex personer misstänkta för våldsamt upplopp. Sju ­poliser skadades lindrigt. Orolig­heterna spreds dessutom till Kista, Tensta, Rinkeby och Fittja.

 Natten mot den 22 maj var det oroligt i förorter runt om hela Stockholm. Ett 30-tal bilar brann bland annat i Fittja, Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista och Tensta. I Jakobsberg krossades rutorna på polishuset och på affärer. Även där brann fem bilar.

 Natten mot den 23 maj drabbades ­flera söderförorter av bilbränder, stenkastning och skade­görelse.

 Natten mot 24 den maj blev lugnare. Ett 30-tal bil­bränder rapporterades. Ingen polis eller räddningspersonal kom till skada.