Farlig raket förbjuds - efter nyår
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-29
Förra året dog en man av fyrverkeripjäs
Det är en vacker men farlig njutning.
Varje år skadas ungefär 300 personer i landet av fyrverkerier.
En av de farligaste sorterna, så kallade fyratumsbomber, förbjuds men inte förrän i mars.
Ett vanligt scenario är att man går fram till en fyrverkeripjäs som inte tänds och som sedan smäller av i ansiktet. Raketer far också iväg in genom öppna fönster och orsakar många bränder.
– Fem i tolv har nästan ingenting hänt men fem över tolv brakar helvetet lös på något sätt, säger Roger Steffen, stabchef på Storstockholms räddningscentral.
En man avled förra året
Pojkar och män är överrepresenterade bland dem som vårdas på sjukhus för skador av fyrverkeripjäser. Nio av tio är män enligt Räddningsverket. Drygt 40 procent är dessutom under 18 år.
Varje år uppsöker cirka 300 personer sjukhus med skador som orsakats av raketer. De allra flesta olyckorna sker i samband med nyårsfirandet. Ögon och öron brännskadas oftast men även händer och fingrar.
Nästan varje år det dessutom någon som avlider. Under förra årets nyårsafton skadades en ung man så allvarligt av en fyratumsbomb att han miste livet.
Nu förbjuds den farliga raketen och man måste ha tillstånd för att köpa den. Men förbudet införs först 1 mars nästa år och det är fritt fram att köpa den farliga raketen inför årets nyårsfirande.
Ökad beredskap
Räddningstjänsten stärker sin beredskap inför Nyårsaftons firande. Fler personer kommer att vara på plats både på analysenheten och i släckningsstyrkorna på land och till sjöss.
Enligt Roger Steffen, på Storstockholms räddningscentral, är man inom räddningstjänsten mest orolig för att fyrverkerier ska slå ner i en stor folkmassa och orsaka panik.
– Men vi samarbetar med både SL och polisen som bland annat kan stänga t-banestationer så att inte alla tar sig till samma plats.