Jorden runt med 133 miljoner kr

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-22

Handelsbankens förre vd Arne Mårtensson om sin jättepension, rättvisa, krisen, sin seglats jorden runt – och dramat i Antarktis

Med en pension på 750 000 kronor i månaden seglar Handelsbankens förre vd jorden runt med sin fru. ”Ingen har betalat för mig av någon annan anledning än att de ansett att jag varit duktig, så jag känner rent samvete”, säger Arne Mårtensson.

DURBAN, SYDAFRIKA. Jack . Handelsbankens vd läste Ulf Lundells vilda debutroman och insåg att han inte ville åldras i direktörernas stela styrelserum. Arne Mårtensson hoppade av, 55 år gammal. Med en pension på 750 000 i månaden seglar han jorden runt i tre år. Han blickar ut över indiska oceanens disiga inlopp och säger att George W Bush borde hängas för finanskrisen.

Durbans hamn, en av världens största, breder ut sig i vad som ser ut att vara en evighet.

Tankfartyg från Norge och Panama ligger på rad och lyftkranar reser sig mot himlen som jättelika förstenade giraffer.

Arne Mårtensson har rakat av sig allt hår och är lång och brunbränd och som tagen ur ett livsstilsmagasins intervju med en sommarledig direktör – kortärmad tenniströja, shorts, seglarskor och det obligatoriska rejäla handslaget.

Han och hustrun Heléne lämnade Sverige i juni 2006 och har avverkat två tredjedelar av sin världsomsegling och ska efter Sydafrika iväg mot Brasilien, där det gäller att hålla sig 200 sjömil ut från kusten för att slippa pirater.

Världsekonomin har kapsejsat men vissa har ännu pengar och Handelsbankens förre vd och styrelseordförande tar oss ombord på sin 19 meter långa värstingbåt, en Hallberg-Rassy, havets Rolls-Royce.

Den kostade 15 miljoner att bygga.