Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

41-åring häktad i muthärva

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

Omkring 20 personer kan vara inblandade i muthärvan i Göteborg.

I dag häktades en 41-årig man som tidigare var anställd på byggföretaget Peab.

Han misstänks på sannolika skäl för grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott.

41-åringen greps i måndags, och i dag häktades han.

Enligt stadsåklagaren Nils-Eric Schultz har mannen koppling till kommunen, till flera kommunägda bolag och privata entreprenörer.

Förnekar brott

41-åringen förnekade brott, men rätten gick på åklagarens linje.

– Min huvudman är besviken och ställer sig frågande till vad han misstänks för, säger 41-åringens advokat Lars Schmidt till Aftonbladet.

Mannen ska bland annat ha hanterat fakturor för jobb som aldrig utförts. Totalt kan det röra sig om miljonbelopp.

Att han häktas beror enligt rätten på han skulle kunna försvåra utredningen om han försattes på fri fot. Beslutet innebär att mannen är frihetsberövad i två veckor.

41-åringen har överklagat häktningsbeslutet till hovrätten. Men det är mest en markering, enligt Lars Schmidt.

– Det är sällsynt att hovrätten häver en häktning. Det här är en påtryckning för att åklagaren ska skynda på utredningen, säger han.

Jobbade på Peab

41-åringen arbetade tidigare på byggföretaget Peab som platschef och arbetsledare. Han lämnade företaget i våras. I somras anmälde Peab honom till polisen.

Muthärvan rullades upp i våras då SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att två tjänstemän vid Göteborgs kommun hade skrivit under uppblåsta fakturor från Stefan Allbäcks byggföretag i utbyte mot resor och andra gåvor.

Efter det har härvan vuxit och nu pågår fem parallella förundersökningar. Omkring 20 personer kan komma att åtalas, enligt Nils-Eric Schultz.

Kan röra sig om miljonbelopp

41-åringen kopplas ihop med en 45-årig man som anhölls förra veckan. Den senare jobbar som entreprenör och underleverantör åt ett kommunalt bostadsbolag i Göteborg och är misstänkt för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Han ska ha fakturerat kommunen för jobb via Peab där 41-åringen var anställd.

Den 41-årige mannen är den förste som häktas i muthärvan.