Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Saudiarabien avslutar kritiserad korruptionsinsats

Publicerad 2019-01-31

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Saudiarabien har avslutat den omfattande och kritiserade antikorruptionskampanj som startades av kronprins Mohammed bin Salman för 15 månader sedan.

Prinsar, ministrar och näringslivstoppar finns bland de 381 personer som har frihetsberövats eller förhörts som vittnen i det som från officiellt håll i Riyad har beskrivits som en korruptionsinsats. Tillgångar motsvarande 106 miljarder dollar ska ha beslagtagits, enligt en domstol kopplad till kungahuset i den absoluta monarkin. 87 personer uppges ha erkänt sig skyldiga till det som de anklagats för.

Anklagelser om maktspel

Mycket av detaljerna kring såväl anklagelser som uppgörelser har dock inte offentliggjorts, vilket gör det svårt att bedöma i vilken utsträckning korruption faktiskt har straffats eller om siffran på hundra miljarder dollar är realistisk.

Bedömare och kritiker menar att tillslaget främst var ett sätt för landets de facto-ledare, den oberäknelige kronprinsen Mohammed bin Salman, att ytterligare stärka sin makt genom att tysta sina meningsmotståndare. Det finns uppgifter om att flera av de gripna har utsatts för tortyr, något som saudiska myndigheter har förnekat.

Oklart läge

Många av de gripna hölls under en period inlåsta på hotellet Ritz-Carlton i Riyad. Nyligen släpptes den saudisk-etiopiske Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi, efter att ha suttit frihetsberövad i över ett år. Det är oklart om han har anklagats för något brott.

De gripna som inte har åtalats har släpps, men det är oklart när reseförbud de belagts med tas bort, eller när de får tillgång till sina frysta bankkonton.

Kronprins Mohammed bin Salman har försvarat kampanjen med att den behövs i samband med en översyn av landets ekonomi.