Saudiska prinsar förda till terrorist-fängelse
Publicerad 2018-01-06
Elva saudiska prinsar sattes i husarrest på Ritz Carlton i november.
Nu kommer nya uppgifter om att elva kungligheter har flyttats till terroristfängelset Ha’ir.
De fängslade prinsarna ska bland annat ha protesterat mot att betala sina egna elräkningar.
Varför de har tagits till ett högrisksfängelse är för närvarande okänt.
I november så spreds bilder världen över på saudiska prinsar som blivit satta i husarrest och tvungna att sova på madrasser på femstjärniga hotellet Ritz Carlton.
Nu händer det igen, men den här gången är fängelset mindre lyxigt.
Enligt en saudisk nyhetssajt med kopplingar till staten så ska elva prinsar ha arresterats i torsdags vid det historiska Qasr a-Hokm-palatset. Anledningen är att de ska ha startat protester och vägrat att lämna palatset.
Det har under lördagen rapporterats att en del av nationalgardet som har i uppdrag att skydda kungahuset fick i uppgift att arrestera prinsarna.
Sajten skriver att prinsarna har förts till Ha’ir-fängelset, ett högrisksfängelse i södra Riyadh, där bland annat Al-qaida-terrorister sitter fängslade.
Mindre förmåner till kungligheter
Enligt sajten så krävde prinsarna ekonomisk kompensation på grund av en dödsdom mot en av deras kusiner, prins Turki bin Saud al-Kabeer, som fälldes under 2016. De begärde även att man tar tillbaka ett beslut om att stänga av betalningar för kungligheters vatten- och elräkningar.
Bakgrunden är att Saudiarabien har infört flera reformer, inklusive minskade subventioner, införande av mervärdesskatt och förkortade förmåner till kungliga familjemedlemmar i ett försök att hantera ett stort budgetunderskott som orsakas av fallande oljepriser.
Prinsar sov på matsalsgolv
Under den gångna hösten så har det stormat kring Saudiarabien och dess kungafamilj. Den 32-årige kronprinsen Mohammed bin Salman, som väntas ta över makten efter sin far Kung Salman, begärde flera kungligheter fängslade och förklarade krig mot Iran.
Det var under den här perioden som elva prinsar sattes i husarrest på Ritz Carlton och fick campa i hotellets matsal.
I samband med alla gripanden så tillsatte även kronprinsen en ny myndighet som ska förhindra korruption, med sig själv som chef. Myndigheten beskriver sina uppgifter som att ”bevara statliga pengar och straffa korrupta personer som utnyttjar sina positioner”.
Experter kallade arresteringarna under hösten för en ”regelrätt kupp”.
– Beskedet är att allt som brukade vara Saudiarabien inte längre finns kvar. Det här är en revolution. Allt är mycket skört. Vi måste ha tålamod tills det lugnar ner sig, sa då en källa inom den saudiska regeringen till Guardian.
En progressiv kronprins
Mohammad bin Salman har setts som en modern ledare som bland annat under september i ett uttalande upphävde förbudet mot kvinnliga bilförare. I intervjuer har han också förespråkat en mer moderat version av islam, till skillnad från dagens konservativa form av sunniislam som landet styrs enligt.