Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Regeringen erkänner brister i kärnkraftsarbete

Publicerad 2020-03-10

Forsmarks kärnkraftverk i Uppsala län. Arkivbild.

Beredskapen för att hantera en olycka på ett svenskt kärnkraftverk brister på flera punkter, har en granskning visat.

Regeringen kommer därför se över myndigheternas roller och hur jodtabletter ska kunna delas ut.

– Vi bedömer att det riskerar att försämra överblicken över verksamheten, och i värsta fall kan det äventyra säkerheten vid anläggningarna.

Det sade Sascha Sohlman, projektledare för Riksrevisionens granskning, till TT i november 2019 i samband med att Riksrevisionen gick igenom Sveriges beredskap för en kärnkraftsolycka. Rapporten som togs fram med namn "Om det värsta skulle hända" slog fast flera brister.

Sohlman syftade på att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har för dålig tillsyn över länsstyrelserna, som ska ha planer för att hantera en kärnteknisk olycka.

En annan brist som upptäcktes är den otydliga ansvarsfördelningen mellan MSB och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), vilket delvis beror på undermålig styrning från regeringen.

"Finns brister"

Regeringen har nu kommit med sitt svar på rapporten, som lämnats över till riksdagen. Där lovar statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) att se över förordningarna med instruktion för myndigheterna.

Regeringen anser "i likhet med Riksrevisionen att det finns vissa brister", och att aktörerna måste få "bättre förutsättningar för effektiv samverkan såväl i det förebyggande arbetet som vid förberedelser för att akut och långsiktigt kunna hantera en kärnteknisk olycka."

En annan kritik som Riksrevisionen hade är avsaknaden av en nationell strategi för sanering av vatten och mark vid ett radioaktivt utsläpp. Länsstyrelserna i Uppsala, Kalmar och Halland (där Sveriges kärnkraftverk ligger) borde tillsammans med MSB och SSM öva sanering regelbundet. Regeringen har inget klart besked på den punkten men överväger att ge MSB i uppdrag att tillsammans med andra ta fram en nationell strategi.

Strider mot lagen

Vid ett radioaktivt utsläpp kan jodtabletter skydda sköldkörteln under en begränsad tid. I Sverige har jodtabletter delats ut på förhand inom ett avstånd på cirka 15 kilometer från kärnkraftverken. Det finns även lager av jodtabletter som kan delas ut extra på avstånd upp till 50 kilometer. Men enligt Riksrevisionens granskning strider detta mot läkemedelslagen – vilket kan få negativa konsekvenser.

Där gav regeringen i november förra året en utredning om hälso- och sjukvårdens beredskap i uppdrag att se över frågan. Utredningen ska delredovisas den 1 april i år och vara färdig i september 2021.