Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Juha Turunen häktades i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-16

Den 44-årige före detta kommunalpolitiker Juha Turunen, som gripits för kidnappningen av dottern till en av Finlands rikaste kvinnor, häktades på tisdagen vid Helsingfors tingsrätt. Enligt polisen har mannen erkänt brottet.

Den spektakulära kidnappningen av 26-åriga Minna Nurminen, vars familjeförmögenhet kommer från den hisstillverkande Konekoncernen, fick sin upplösning natten till lördagen då hon hittades i en skog i Vahto i landskapet Egentliga Finland.

Hon hade då varit försvunnen i drygt två veckor. En lösen på mellan åtta till tio miljoner euro, uppemot 100 miljoner kronor, ska ha betalats ut för att få henne fri. En del av pengarna hittades i ett garage redan på fredagen, då kidnapparen hade tappat en del av summan under sin flykt.

Svensk polis inblandad

Men den omfattande polisspaningen, där även svensk polis och singalspaningsorganisationen FRA ska ha varit inblandade, ledde misstankarna till en affärsjurist som också varit aktiv kommunalpolitiker. Juha Turunen greps i helgen.

Både kidnappningen och polisoperationen lyckades hållas hemlig, då kidnapparen i hotbrev varnat föräldrarna för att blanda in polis.

Vid häktningsförhandlingen framkom det också att mannen börjat planera kidnappningen redan för ett halvår sedan och att motivet enbart var att få ut en så stor lösen som möjligt.

Kriminalöverkommissarie Juha Rautaheimo sade att det inte finns orsak att ifrågasätta Turunens berättelse.

– Den tolkades som likvärdig med ett erkännande, sade Rautaheimo.