Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

De avgör hans öde

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-05

Elmehagen kan stämmas efter nya styrelsens beslut

AMF:s förre vd får inte ansvarfrihet.

Nu avgörs Christer Elmehagens öde av bolagets nya styrelse.

Förlikning eller domstolssak – det är frågan.

Efter bolagsstämmans väntade beslut att neka Elmehagen ansvarsfrihet för 2008 kan nu AMF stämma honom för hans flytt av 33 miljoner kronor i pensionspengar – kort innan alla andra sparare drabbades av ett så kallat återtag.

–?Han utnyttjade förhandsinformation för sin egen vinning vilket är väldigt allvarligt, säger Peter Isling, presschef hos Svenskt Näringsliv som tillsammans med LO äger AMF.

På AMF bolagsstämma utsågs i går en ny styrelse, även om bara fyra av ledamöterna är helt nya, bland dem tungviktaren Ylva Thörn. Det blir deras sak att initiera en eventuell rättsprocess mot Elmehagen.

Hur de agerar avgörs av hur det går i de pågående förlikningsförhandlingarna. Bolaget hävdar att Elmehagen fått ut mer i pension än vad han skulle ha och har begärt tillbaka miljon- belopp.

Elmehagen är nöjd

Men för själva pensionsavtalet har styrelsen redan gett Elmehagen ansvarsfrihet. Där blir det svårt att driva en domstolsprocess. Genom att inte ge honom ansvarsfrihet för pensionsflytten kan dock rättsliga åtgärder bli aktuella i den delen.

Blir det en förlikning kommer den att omfatta samtliga delar, även hur mycket pension Elmehagen ska betala tillbaka.

–?Jag vill inte gå in på några exakta belopp säger Axel Calissendorff, spararnas representant i AMF.

–?Men blir det en förlikning vill jag att den präglas av så stor öppenhet som möjligt.

Elmehagen ser gårdagens stämma som en seger.

–?Styrelsen bekräftar ju att jag redan fått ansvarsfrihet när det gäller pensionsavtalet, att det behandlats korrekt. Jag känner ingen oro.