Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Riksdagen lägger miljoner på språkresor – till Rivieran

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-23

”Det vore bättre att lägga
de pengarna på tolkhjälp”

Arbetslösheten når nya nivåer och regeringen lägger krisbudget.

Samtidigt åker riksdagsledamöterna på språkresor till franska Rivieran – för miljonbelopp.

– Det vore bättre att lägga de pengarna på tolkhjälp, säger Olle Josephson, före detta chef för språkrådet.

Finanskrisen har satt sina klor i Sverige. Allt fler förlorar sina jobb, regeringen presenterade nyligen en krisbudget – och riksdagledamöterna åker på betalda språkresor till Rivieran.

Enligt tidningen Metro uppgick resnotan förra året till 1,7 miljoner kronor, en siffra som väntas bli högre i år.

– Det är ingen semester utan en intensivutbildning för arbetets räkning, säger Karin Pilsäter (FP), som åkte till franska Nice på språkresa, till Metro.

Skattefinansierat

På kursanläggningar i London och franska Nice får ledamöterna öva på sina kunskaper – finansierat med skattemedel. Och kostnaden per ledamot är i genomsnitt 25 000 kronor, skriver Metro.

– Jag har inte funderat så mycket över det här, men jag tycker det är värt att kolla om det verkligen är det effektivaste sättet, säger riksdagsledamoten Max Andersson (MP), som själv inte åkt på någon resa.

Effektivare utbildning

Och kollar man med experterna så är just effektiviteten den stora vinsten med utlandsbesöket.

– Man kan generellt säga att en intensivkurs i rätt språkmiljö är bättre än en i hemmiljö. Men det beror naturligtvis också på hur kursen är upplagd, säger Olle Josephson, docent i nordiska språk vid Stockholms universitet och före detta chef för språkrådet.

Den förre talmannen Björn von Sydow (S) är en av alla ledamöter som nappat på erbjudandet om språkkurser på Rivieran.

– Jag fick frågan och tackade ja. Eftersom jag har ett uppdrag i Europarådets parlamentariska församling var det viktigt för mig att prata så mycket franska som möjligt, säger von Sydow till Metro.

”Prata mer svenska”

Men upplägget kritiseras av Olle Josephson som tycker att svenskarna överskattar sin språkförmåga i europeiska sammanhang.

– Du blir aldrig så bra på engelska, eller franska, som du är på svenska. Och du blir aldrig bättre än en tolk. Det vore bättre att lägga de pengarna på tolkhjälp, säger Josephson.

Hitta utbildning