M: stärk HBTQ-familjers rättigheter inom EU

Publicerad 2014-05-20

Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital.

Men fortfarande tappar svenska HBTQ-personer sina familjerättigheter när de beger sig in i elva av unionens länder.

– Det här är ett jätteproblem, säger Olof Lavesson, HBTQ-politisk talesperson (M).

I Sverige har homosexuella både rätt att gifta sig och skaffa barn. Men i många andra länder inom EU är situationen en annan. Det får som konsekvens att den svenska familjebildningen för homo-, bi-, trans- och queerpersoner inte erkänns inom elva av EU:s medlemsstater.

Inför EU-valet på söndag lyfts nu frågan av Moderaterna. De kräver att Sverige tar på sig ledartröjan i kampen för att en förändring ska komma till.

– Fri rörlighet är en av de mest grundläggande principerna för det europeiska samarbetet. Problemet är att det inte är fri rörlighet för alla människor idag, säger Olof Lavesson, HBTQ-politisk talesperson (M).

Han nämner flera konkreta exempel där svenska homosexuella par tappar sin status som familj när de kommer till vissa EU-länder.

– De måste värdera inför varje landsgräns huruvida de fortfarande är en familj när de åker in i nästa land. Problemen dyker upp när en olycka inträffar. Frågan är ju då om man har rätt att besöka sjukhuset som nära anhörig eller om ens barn fortfarande har rätt till sina båda vårdnadshavare. Det här är ett jätteproblem.

Får inte samma rättigheter

Han nämner även de problem som uppstår för HBTQ-personer som flyttar utomlands.

– Om en svensk man flyttar till Italien för arbeta och tar med sin man.

Då får de inte samma rättigheter som de skulle fått om de var ett heterosexuellt par. Det här är inte rimligt och vi vill arbeta för en stark förändring från både svensk och europeisk sida, säger Olof Lavesson.

Han menar att det inte handlar om att i första hand förändra ländernas familjelagstiftning.

– Det handlar om att de länderna måste erkänna de andra ländernas familjebildningar. Sedan 1979 är varor som är godkända i ett land automatiskt godkända i hela EU. Det gäller varor och saker men det gäller inte människor och familjer. Samma princip som gäller för andra delar måste också gälla familjerna. Det finns en logik i det.

”Betyder mycket att få gehör”

I Moderaternas partigrupp i parlamentet, EPP, finns många företrädare som inte alls delar Lavessons syn på frågan. Men enligt EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) behöver inte det göra frågan svår att driva på EU-nivå.

– Jag är en av de som har varit med om den resa Moderaterna har gjort sedan tidigt 1990-tal fram till i dag, till att bli ett i grunden HBTQ-vänligt parti. De erfarenheterna tror jag vi kan ta med oss för att förändra hela EPP. Det är parlamentets största partigrupp, så det betyder väldigt mycket om vi kan få gehör där.

Han tror dessutom att det kan vara ännu starkare om parlamentariker inom EPP driver på hårt i frågan.

– Ibland är det nästan viktigare att komma från ett EPP-parti och visa att tolerans inte är en vänsterfråga utan den grundläggande idén om att försvara människors fri- och rättigheter, säger han.

Följ ämnen i artikeln